Světlé bagetky se syrovátkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- preferment:
- 150 g hladké mouky
- 150 g vody
- 1 g čerstvého droždí
- Dále:
- 150 g vody
- 2 lžíce sušené syrovátky
- (nebo jen 150 g syrovátky třeba po vykapaném jogurtu, tvarohu)
- vrchovatá lžíce mletého lněného semínka
- 35 g povoleného másla
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 rovné lžičky soli
- 6-8 g droždí
Postup Světlé bagetky se syrovátkou
Postup přípravy receptu
-
Umícháme preferment a zakrytý ho necháme 12 hodin pracovat. Asi se vám nepovede zvážit 1 g droždí přesně - dejte raději méně než více, kvasinky budou mít na zpracování mouky dost času a nebudou hladovět.
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme nakynout.
Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bagetu - všechny je necháme na plechu nakynout.
Vykynuté bagetky orosíme vodou nebo potřeme trochou rozšlehaného vejce (budou mít hezčí, živější barvu) a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 25 minut).