Světlé bagetky se syrovátkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

preferment:
150 g hladké mouky
150 g vody
1 g čerstvého droždí
Dále:
150 g vody
2 lžíce sušené syrovátky
(nebo jen 150 g syrovátky třeba po vykapaném jogurtu, tvarohu)
vrchovatá lžíce mletého lněného semínka
35 g povoleného másla
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
6-8 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Umícháme preferment a zakrytý ho necháme 12 hodin pracovat. Asi se vám nepovede zvážit 1 g droždí přesně - dejte raději méně než více, kvasinky budou mít na zpracování mouky dost času a nebudou hladovět.

  2. K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme nakynout.

  3. Po vykynutí těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bagetu - všechny je necháme na plechu nakynout.

  4. Vykynuté bagetky orosíme vodou nebo potřeme trochou rozšlehaného vejce (budou mít hezčí, živější barvu) a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!