Mléčná marcipánka (modelovací hmota)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg:
- 0,273 kg cukru moučka
- 0,273 kg sušeného mléka
- 0,040 kg ztuženého pokrmového tuku
- 0,273 kg fondánu
- 0,070 kg škrobového sirupu
- 0,008 kg vanilkového aroma
- (cukr vanilin)
- 0,050 kg rumového aroma
- 0,050 l vody
- 4 kg:
- 1,092 kg cukru moučka
- 1,092 kg sušeného mléka
- 0,160 kg ztuženého pokrmového tuku 0,160
- 1,092 kg fondánu
- 0,280 kg škrobového sirupu
- 0,032 kg vanilinového aroma
- 0,020 kg rumového aroma
- 0,200 l vody
Postup Mléčná marcipánka (modelovací hmota)
Postup přípravy receptu
-
Do kotle s hákem dáme prosátý moučkový cukr se škrobovým sirupem, prosáté sušené mléko, změklý ZPT (ztužený pokrmový tuk), fondán, rumové aroma i vanilkové aroma (cukr vanilin).
Za pomalého chodu mícháme a postupně přiléváme vodu, než docílíme požadované konsistence (už by se měla tvarovat do sebe s malých hrudek).
Nakonec hmotu propracujeme na stole (hmota by měla být hladká bez kousků smetanové barvy) a zabalíme do igelitu a necháme odležet. Modelovací hmotu můžeme barvit potravinářským barvivem.