Metyja - valašský dezert

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g uvařených brambor
1 lžička moučkového cukru do brambor - dle potřeby
1-2 lžíce hustých švestkových povidel
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce mletého máku
1 lžíce moučkového cukru-dle potřeby
1 lžíce oslazené zakysané smetany
meduňka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory klasicky uvařené v osolené vodě scedíme a vidličkou nebo jiným nástrojem rozmačkáme a lehce osladíme. Polovinu brambor namačkáme do kulatého tvořítka postaveného na talíři, do kterého jsme ještě vložili po vnitřním obvodu pruh vystřižený z papíru na pečení. Na tento bramborový základ přidáme povidla a následně zbytek brambor. Povrch uhladíme. Formu lehce tahem nahoru odstraníme a lehce a opatrně odstraníme i pruh papíru na pečení po obvodu. Místo papíru by se mohla použít i nějaká fólie.

  2. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Na povrch přidáme kopeček lehce oslazené zakysané smetany a dozdobíme meduňkou. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!