Metyja - valašský dezert
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g uvařených brambor
- 1 lžička moučkového cukru do brambor - dle potřeby
- 1-2 lžíce hustých švestkových povidel
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce mletého máku
- 1 lžíce moučkového cukru-dle potřeby
- 1 lžíce oslazené zakysané smetany
- meduňka na ozdobu
Postup Metyja - valašský dezert
Postup přípravy receptu
-
Brambory klasicky uvařené v osolené vodě scedíme a vidličkou nebo jiným nástrojem rozmačkáme a lehce osladíme. Polovinu brambor namačkáme do kulatého tvořítka postaveného na talíři, do kterého jsme ještě vložili po vnitřním obvodu pruh vystřižený z papíru na pečení. Na tento bramborový základ přidáme povidla a následně zbytek brambor. Povrch uhladíme. Formu lehce tahem nahoru odstraníme a lehce a opatrně odstraníme i pruh papíru na pečení po obvodu. Místo papíru by se mohla použít i nějaká fólie.
Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Na povrch přidáme kopeček lehce oslazené zakysané smetany a dozdobíme meduňkou. Ihned podáváme.