Citronová rýže (indický recept)

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hrnek rýže
1.5 hrnku vody
sůl
2 lžíce arašídů
2 lžíce kešu oříšků
4 lžíce oleje
1 rovná lžička černého hořčičného semínka
1 rovná lžička římského kmínu
kousek červené chilli papričky
10 kari lístků
1/3 lžičky kurkumy
podle chuti práškové chilli koření
citronová šťáva dle chuti (asi z poloviny až celého citronu)

Postup přípravy receptu

  1. Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, provzdušníme vidličkou a necháme trochu vychladnout.

  2. Arašídy a kešu oříšky opražíme nasucho na pánvi, až začnou zlátnout, a odložíme stranou.

  3. Do rozehřátého oleje nasypeme hořčičné semínko a římský kmín a smažíme asi 30 sekund, až se koření rozvoní a začne praskat. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a smažíme dalších 15–30 sekund.

  4. Dále přidáme kurkumu, chilli koření, promícháme a stáhneme z plotýnky. Přilijeme citronovou šťávu a připravenou směs vmícháme spolu s ořechy do uvařené rýže.

  5. Důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obarvila, prohřejeme a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!