Citronová rýže (indický recept)
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hrnek rýže
- 1.5 hrnku vody
- sůl
- 2 lžíce arašídů
- 2 lžíce kešu oříšků
- 4 lžíce oleje
- 1 rovná lžička černého hořčičného semínka
- 1 rovná lžička římského kmínu
- kousek červené chilli papričky
- 10 kari lístků
- 1/3 lžičky kurkumy
- podle chuti práškové chilli koření
- citronová šťáva dle chuti (asi z poloviny až celého citronu)
Postup Citronová rýže (indický recept)
Postup přípravy receptu
-
Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, provzdušníme vidličkou a necháme trochu vychladnout.
Arašídy a kešu oříšky opražíme nasucho na pánvi, až začnou zlátnout, a odložíme stranou.
Do rozehřátého oleje nasypeme hořčičné semínko a římský kmín a smažíme asi 30 sekund, až se koření rozvoní a začne praskat. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a smažíme dalších 15–30 sekund.
Dále přidáme kurkumu, chilli koření, promícháme a stáhneme z plotýnky. Přilijeme citronovou šťávu a připravenou směs vmícháme spolu s ořechy do uvařené rýže.
Důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obarvila, prohřejeme a ihned podáváme.