Medovník originál
Recepty, DortySuroviny
- 3 vejce
- 300 g krupicového cukru
- 1 heru
- 3 lžíce tmavého medu
- 1 lžičku jedlé sody
- 400 g hladké mouky
- Na krém:
- 1 plechovka salka
- 300 g másla
Postup Medovník originál
Postup přípravy receptu
-
Připravte si vodní lázeň. Do kastrolku nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky dejte heru a nechte ji pomalu rozpustit.
Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.
Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.
Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budete pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, já těsto rozprostírám na plech prsty, jde to líp, ale záleží na vás. Těsto by mělo vždy přesahovat o kružnici alespoň centimetr. Placku pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.
Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Já jsem použila dortovou formu. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je na jemno rozdrobte nebo použijte mixér.
Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové pláty. Na závěr potřete celý dort i s boky krémem a poprašte připravenou posypkou.