Medovník by Tescoma
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 g cukru moučky
- 100 g rozpuštěného másla
- 6 lžic medu
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička jedlé sody
- trochu perníkového koření
- Krém:
- 150 g másla
- 150 g cukru moučky
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml mléka
- Krém:
- 0,5 l zakysané smetany
- 2 lžičky instantní kávy
- 100 g cukru moučky
- černý čaj
- mleté ořechy
Postup Medovník by Tescoma
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto kromě mouky smícháme a mixujeme minimálně 10 minut v hrnci nad parou, dokud nám směs nezhoustne. Po sundání z páry pomalu přidáváme mouku a těsto pořádně zpracujeme. Až je těsto vláčné, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme 30 minut odležet v pokojové teplotě.
Po odležení rozdělíme na 4 (příp. i více) částí. Každou z nich rozválíme na tenkou placku a na pečicím papíře pečeme v troubě na 180°C cca 5 minut. Po upečení a mírném vychladnutí si vyřežeme (pomocí formy či pokličky či čehokoliv jiného) pláty na medovník. Odřezky rozemeleme, tuto směs poté použijeme na obalení medovníku.
V 250 ml mléka smíchaném s 150 g cukrem moučkou si uvaříme vanilkový pudink. Ještě do teplého pudinku přidáme máslo a rozšleháme.
Do 0,5 l zakysané smetany si přidáme instantní kávu a cukr. Mně osobně tohoto krému ještě zbylo, takže jsme ho potom dojedli, protože nám velmi chutnal. Možno však udělat i z méně než 500 ml zakysané smetany.
Jednotlivé pláty na medovník si pokapeme vychladlým černým čajem. Poté natřeme plát jedním z krémů, posypeme ořechy a přiložíme plát druhý. Ten opět pokapeme vychladlým čajem a natřeme druhým krémem, posypeme ořechy a přiložíme další plát. Takto střídáme krémy dokud nám nezbudou žádné pláty.
Celý medovník (vrch, boky) si potřeme jedním z krémů, já osobně potírala krémem 2, protože mi ho hodně zbylo. Na potřený medovník nasypeme směs z odřezků tak, aby nebyl vidět ani krém, ani pláty medovníku.
Tento hotový dezert necháme odležet v lednici, aby nám jednotlivé pláty změkly a medovník se dobře krájel. Doporučuji nechat odležet přes noc.