Medová karotka s kuskusem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- na karotku:
- 3-4 mrkve
- 2 lžíce třtinového cukru
- 300 ml pomerančové šťávy (100% juice)
- 2 cm čerstvého zázvoru
- hvězdička badyánu
- lžíce octa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na kuskus:
- hrnek kuskusu (objem hrnku 250 ml)
- hrst rozinek
- lžíce olivového oleje
- lžíce čerstvě mačkané citronové šťávy nebo limetkové šťávy
- lžička drceného římského kmínu
- 2 hrnky zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru (i gelový bojon, nemáme-li svůj domácí vývar)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel
Postup Medová karotka s kuskusem
Postup přípravy receptu
-
Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic.
Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hnusné.. hořké, blééé:-(.
Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený, a pochopitelně oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.
Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem.
Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu.
Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo. Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky