Mazanec - vánočka mojí tchýně

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml mléka
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
1 vejce
80 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
špetka soli
100 g másla (část másla nahrazuji sádlem)
1 ks prášek do pečiva
rozinky
rum
mandle
špetka tlučeného hřebíčku

Postup přípravy receptu

  1. Postup při ručním zpracování těsta: uděláme kvásek, který po vzejití nalijeme do mísy, kde máme připravenu mouku - smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli;dál přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, rozehřátý tuk, nakonec přijde kvásek.

  2. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout 3/4 hod. Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na 3/4 hod.

  3. Protože mám pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program těsto.

  4. Těsto při zpracování kontroluji a většinou ještě přidávám mouku (záleží na tom, jaká mouka je).

  5. Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu se špetkou skořice, přidáme nasekané mandle nebo ořechy. V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4,3,2)- zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.

  6. Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150°. Ale záleží na každé troubě. Peču tak 30 - 35 min. do zlatova. Někdy rychleji ztmavla (když jsem potírala celým vajíčkem), tak jsem přikryla alobalem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!