Mazanec - vánočka mojí tchýně
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- špetka soli
- 100 g másla (část másla nahrazuji sádlem)
- 1 ks prášek do pečiva
- rozinky
- rum
- mandle
- špetka tlučeného hřebíčku
Postup Mazanec - vánočka mojí tchýně
Postup přípravy receptu
-
Postup při ručním zpracování těsta: uděláme kvásek, který po vzejití nalijeme do mísy, kde máme připravenu mouku - smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli;dál přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, rozehřátý tuk, nakonec přijde kvásek.
Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout 3/4 hod. Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na 3/4 hod.
Protože mám pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program těsto.
Těsto při zpracování kontroluji a většinou ještě přidávám mouku (záleží na tom, jaká mouka je).
Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu se špetkou skořice, přidáme nasekané mandle nebo ořechy. V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4,3,2)- zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.
Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150°. Ale záleží na každé troubě. Peču tak 30 - 35 min. do zlatova. Někdy rychleji ztmavla (když jsem potírala celým vajíčkem), tak jsem přikryla alobalem.