Mazanec pro Irenku
Recepty, MoučníkySuroviny
- 600 g polohrubé mouky
- 150 g másla (nebo Hery)
- 150 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 100 g rozinek
- panák rumu
- 0,5 lžičky soli
- citronová kůra (strouhaná)
- na posypání:
- mandle (lupínky nebo hoblinky)
- na potření:
- vejce
Postup Mazanec pro Irenku
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme strouhanou citronovou kůru a cukr.
Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru (odebereme z původního množství), zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka (opět odebereme z původního množství).
Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo (Heru), žloutky, zalijeme mlékem, přidáme rum, ve kterém se macerovaly rozinky, vypracujeme TUHÉ těsto a necháme kynout.
Během kynutí přidáme v rumu namočené rozinky. Těsto kyne asi hodinu.
Poté ještě jednou propracujeme a znovu necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého vypracujeme bochánek, dáme na plech s pečícím papírem.
Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout.
Středem bochánku nastřihneme křížek, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandličkami.
Troubu si předehřejeme na 150st.- horkovzduch a zvolna pečeme 30-40 min.
Kdo vlastní pekárnu, usnadní si práci (jako já) a těsto zadělá v pekárně... v mléku rozkvedláme žloutky, ohřejeme tuk, dáme do pekárny, přidáme prosátou moku s cukrem a citronovou kůrou, doprostřed rozdrobíme droždí, do rohu pekárny dáme sůl a po pípnutí (program těsto) přidáme rozinky. Necháme proběhnout celý program, potom těsto přemístíme na vál, propracujeme a dál postupujeme stejně, jak psáno výše. Pokud děláme v pečce, dáme cca 200 ml mléka nebo přidáme trochu mouky. Těsto se nesmí lepit, musí být tuhé.. když do něho zaboříme prstík, musí pružit, ale ne lepit.