Masové kuličky ve smetanové omáčce s penne

Recepty, Mleté maso

Suroviny

300 g mletého masa 50/50
1 vejce
3 lžíce strouhanky
1/2 červené cibule
4 lístky čerstvé bazalky
1 jarní cibulka
1 stroužek česneku
pár strouhnutí muškátového oříšku
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje na smažení
Omáčka:
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml hovězího vývaru
210 ml smetany na šlehání
1 polévková lžíce worcestrové omáčky
1-2 lžíce dijonské hořčice
sůl
pepř
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme mleté maso, přidáme vejce, strouhanku, jemně nasekané obě cibule, rozmačkaný česnek a koření. Vše dobře promícháme a mokrýma rukama utvoříme cca 15-16 kuliček. Kuličky vkládáme po částech do rozehřáté pánve s olejem a zvolna opečeme ze všech stran. Hotové kuličky vyndáme stranou.

  2. Do výpeku v pánvi přidáme máslo a na něm uděláme z mouky světlou jíšku. Přidáme malou špetku soli, aby se neudělaly žmolky, zalijeme studeným vývarem, promícháme a přivedeme k varu. Po chvíli vaření přilijeme smetanu, worcester, hořčici a za stálého míchání vaříme do potřebného zhoustnutí.

  3. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Vložíme opečené masové kuličky a necháme prohřát. Podáváme s těstovinami, opečenými bramborami nebo rýží. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!