Masové kuličky ve smetanové omáčce s penne
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 300 g mletého masa 50/50
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 1/2 červené cibule
- 4 lístky čerstvé bazalky
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- pár strouhnutí muškátového oříšku
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje na smažení
- Omáčka:
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml hovězího vývaru
- 210 ml smetany na šlehání
- 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
- 1-2 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
- petrželka
Postup Masové kuličky ve smetanové omáčce s penne
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme mleté maso, přidáme vejce, strouhanku, jemně nasekané obě cibule, rozmačkaný česnek a koření. Vše dobře promícháme a mokrýma rukama utvoříme cca 15-16 kuliček. Kuličky vkládáme po částech do rozehřáté pánve s olejem a zvolna opečeme ze všech stran. Hotové kuličky vyndáme stranou.
Do výpeku v pánvi přidáme máslo a na něm uděláme z mouky světlou jíšku. Přidáme malou špetku soli, aby se neudělaly žmolky, zalijeme studeným vývarem, promícháme a přivedeme k varu. Po chvíli vaření přilijeme smetanu, worcester, hořčici a za stálého míchání vaříme do potřebného zhoustnutí.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Vložíme opečené masové kuličky a necháme prohřát. Podáváme s těstovinami, opečenými bramborami nebo rýží. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.