Máslový mazanec
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g rozpuštěné Hery
- větší špetka soli
- 1 kostka droždí
- 110 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- rozinky
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka (na pomazání)
- Mandlové lupínky (na posypání)
Postup Máslový mazanec
Postup přípravy receptu
-
Těsto si dělám v Domácí pekárně (lze připravit i bez pekárny).
Vše dáme do pekárny, po zaznění signálu přidáme rozinky.
Pokud si chcete upéct v pekárně dáme na program SLADKÉ – SVĚTLÁ KŮRKA, nebo dáme na program TĚSTO a po vykynutí přendáme na vál.
Těsto si na vále vypracujeme (do tvaru mazance), můžeme rozdělit na dva mazance.
Přendáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě kynout 30 minut.
Pak prostředek mazance nastřihnu nůžkami (do křížku) a pomažeme žloutkem, který smícháme s mlékem, posypeme lupínky a dáme do vyhřáté trouby na 180°C cca 30-35 minut. Pokud máte 1 velký mazanec pečeme déle (zkouška špejlí).