Máslové hřebeny se skořicí

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
100 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
18-21 g droždí
130 g hladké mouky
Dále:
90 ml (g) vody
20 g oleje
vejce
špetka soli
100 g cukru
360 g hladké mouky
(Vodu i olej vážím, přijde mi to přesnější. Odměrky velice často přesné nebývají.)
Na potření a posyp těsta:
100 g másla
mletou skořici (nebo Vońavé pečení s vanilkou, od Antonína)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

  2. Přidáme zbytek všech surovin (vajíčko rozšleháme a než ho vylijeme do těsta, odebereme z něj asi dvě lžíce na potření hřebenů před pečením) a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme a lehoulince podsypnuté vyválíme.

  3. Potřeme změklým máslem, posypeme skořicí a na čtyřikrát složíme. Mírně rozválíme, nakrájíme na 10 dílků, každému nakrájíme zuby jako na hřebenu a všechny dáme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

  4. Vykynuté potřeme odloženým vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme (190°C/17-20min) - při pečení hlídáme, není dobré vypéct dokřupava. Hotové na talíři pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!