Máslové hřebeny se skořicí
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 18-21 g droždí
- 130 g hladké mouky
- Dále:
- 90 ml (g) vody
- 20 g oleje
- vejce
- špetka soli
- 100 g cukru
- 360 g hladké mouky
- (Vodu i olej vážím, přijde mi to přesnější. Odměrky velice často přesné nebývají.)
- Na potření a posyp těsta:
- 100 g másla
- mletou skořici (nebo Vońavé pečení s vanilkou, od Antonína)
Postup Máslové hřebeny se skořicí
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.
Přidáme zbytek všech surovin (vajíčko rozšleháme a než ho vylijeme do těsta, odebereme z něj asi dvě lžíce na potření hřebenů před pečením) a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme a lehoulince podsypnuté vyválíme.
Potřeme změklým máslem, posypeme skořicí a na čtyřikrát složíme. Mírně rozválíme, nakrájíme na 10 dílků, každému nakrájíme zuby jako na hřebenu a všechny dáme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Vykynuté potřeme odloženým vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme (190°C/17-20min) - při pečení hlídáme, není dobré vypéct dokřupava. Hotové na talíři pocukrujeme.