Máslové bramborové pagáčky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

220-230 g vody
lžička cukru
45 g oleje
50 g zakysané smetany (14%)
400 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
1,5-2 lžičky soli
10 g čerstvého droždí
na provalování:
100-120 g másla
200 g vařených jemně strouhaných brambor
na povrch před pečením:
vejce
sezam
hrubozrnná sůl

Postup přípravy receptu

  1. z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z přichystaných, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryté v míse dáme asi na 30 minut do lednice.

  2. Pak těsto rozválíme na obdélník, potřeme máslem, posypeme strouhanými brambory a přeložíme jako listové – na třetiny ze šířky a pak na třetiny po délce. Složené v míse zakryjeme a dáme zas na 30 minut do lednice. Nakynuté těsto pak z lednice vytáhneme, na lehce pomoučeném stole rozválíme a poskládáme a naposledy dáme odpočinout a kynout do lednice. Je třeba válet opatrně, aby se těsto neprotrhlo.

  3. Vykynuté těsto vytáhneme, rozválíme na tloušťku asi 1,5-2 cm a nakrájíme nožem na čtverečky (popř. vykrájíme formičkou pagáčky – podle zvyklostí). Všechny pagáčky uložíme dokynout na plech, potřeme je vejcem, posypeme hrubou solí a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!