Máslo z lískových oříšků

Recepty, Pomazánky

Suroviny

300 g lískových oříšků
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Oříšky nasypeme na pánev a za sucha opražíme. Důležité je je nespálit – proto často promícháváme vařečkou a jakmile se začnou barvit do hněda, ztlumíme plamen. Během pražení a míchání postupně začnou slupky praskat a uvolňovat se.

  2. Jakmile se místnost naplní neodolatelnou ořechovou vůní, máme téměř hotovo. Oříšky vysypeme na čistou utěrku a v ní párkrát pořádně promnene – tím je zbavíme i posledních slupek.

  3. Pamatujeme, že opražené oříšky jsou šíleně horké, takže opatrně! Oloupaná jádra nasypeme do mixéru a nezapomeneme přidat špetku soli – výroba půjde snáze a výsledná chuť bude ještě zajímavější. No a pak už nezbývá než trpělivě mixovat.

  4. Cca po 10 minutách se začne ze směsi uvolňovat oříškový olej a po dalších 10 minutách máme krásně krémovou pastu, která je naprosto neodolatelná. Skladujeme ve skleničce při pokojové teplotě, lednice není nutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!