Máslo z lískových oříšků
Recepty, PomazánkyPostup Máslo z lískových oříšků
Postup přípravy receptu
-
Oříšky nasypeme na pánev a za sucha opražíme. Důležité je je nespálit – proto často promícháváme vařečkou a jakmile se začnou barvit do hněda, ztlumíme plamen. Během pražení a míchání postupně začnou slupky praskat a uvolňovat se.
Jakmile se místnost naplní neodolatelnou ořechovou vůní, máme téměř hotovo. Oříšky vysypeme na čistou utěrku a v ní párkrát pořádně promnene – tím je zbavíme i posledních slupek.
Pamatujeme, že opražené oříšky jsou šíleně horké, takže opatrně! Oloupaná jádra nasypeme do mixéru a nezapomeneme přidat špetku soli – výroba půjde snáze a výsledná chuť bude ještě zajímavější. No a pak už nezbývá než trpělivě mixovat.
Cca po 10 minutách se začne ze směsi uvolňovat oříškový olej a po dalších 10 minutách máme krásně krémovou pastu, která je naprosto neodolatelná. Skladujeme ve skleničce při pokojové teplotě, lednice není nutná.