Marinovaný losos s pikantním přelivem ze zázvoru
Recepty, RybySuroviny
- 6 porcí lososa
- Na marinádu:
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL hořčice
- 2 PL medu
- 1 PL sojové omáčky
- chilli
- sůl
- bazalkové pesto
- bylinky
- (šťává ze) 2 citronů
- Na pikantní studenou omáčku:
- 4 cm čerstvého zázvoru
- 1 zakysaná smetana
- mletý pepř
- 1 lžička pikantní dijonské hořčice
- (šťáva) z 1 citrónu
- 1 lžička kečupu
- Příloha:
- brambory
- 6 kousků bílého chřestu
Postup Marinovaný losos s pikantním přelivem ze zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Lososa očistíme, stáhneme z kůže, prokapeme citronovou štávou tak, abychom se zbavili nepříjemné rybiny a naložíme do marinády z uvedených surovin (olej, med, hořčice, soj. omáčka, chilli, pepř, sůl, pesto z bylinek) a dáme nejlépe přes noc do lednice.
Druhý den si lososa dáme na gril, necháme ale rybu nejdříve zatáhnout, aby neunikala šťáva. A až pak ji potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do ní, aby nebylo rybí maso vysušené.
Nakonec můžeme posypat rybí maso mandlemi. Ryba je hotová asi za 25 minut.
Pak lososa přendáme na malý plech a ponecháme ho chvíli stranou. Losos se dá péci i na plechu na 170 stupňů asi 20 minutek do růžova.
Pak si připraváme studenou omáčku dle surovin /zázvor, majolka nebo kysaná smetana, hořčice, citr. šťáva, kečup, pepř/.
Chřest spaříme ve vroucí osolené vodě se lžičkou másla.
Porce lososa dáme na talíře na připravený chřest a přelijeme je dipem - studenou omáčkou. Zdobíme pak dál kolečky citrónu a petrželkou.