Marinovaný losos s pikantním přelivem ze zázvoru

Recepty, Ryby

Suroviny

6 porcí lososa
Na marinádu:
2 PL olivového oleje
2 PL hořčice
2 PL medu
1 PL sojové omáčky
chilli
sůl
bazalkové pesto
bylinky
(šťává ze) 2 citronů
Na pikantní studenou omáčku:
4 cm čerstvého zázvoru
1 zakysaná smetana
mletý pepř
1 lžička pikantní dijonské hořčice
(šťáva) z 1 citrónu
1 lžička kečupu
Příloha:
brambory
6 kousků bílého chřestu

Postup přípravy receptu

  1. Lososa očistíme, stáhneme z kůže, prokapeme citronovou štávou tak, abychom se zbavili nepříjemné rybiny a naložíme do marinády z uvedených surovin (olej, med, hořčice, soj. omáčka, chilli, pepř, sůl, pesto z bylinek) a dáme nejlépe přes noc do lednice.

  2. Druhý den si lososa dáme na gril, necháme ale rybu nejdříve zatáhnout, aby neunikala šťáva. A až pak ji potíráme marinádou a obracíme, ale nepícháme do ní, aby nebylo rybí maso vysušené.

  3. Nakonec můžeme posypat rybí maso mandlemi. Ryba je hotová asi za 25 minut.

  4. Pak lososa přendáme na malý plech a ponecháme ho chvíli stranou. Losos se dá péci i na plechu na 170 stupňů asi 20 minutek do růžova.

  5. Pak si připraváme studenou omáčku dle surovin /zázvor, majolka nebo kysaná smetana, hořčice, citr. šťáva, kečup, pepř/.

  6. Chřest spaříme ve vroucí osolené vodě se lžičkou másla.

  7. Porce lososa dáme na talíře na připravený chřest a přelijeme je dipem - studenou omáčkou. Zdobíme pak dál kolečky citrónu a petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!