Mandlové řezy s kávovým krémem - Javanais
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- -100 g jemně mletých loupaných a nepražených mandlí
- -100 g moučkového cukru
- -25 g krystalového cukru
- -25 g másla
- -25 g kukuřičného škrobu
- -2 vejce
- -4 bílky
- mimoto:
- - cukr moučka na posypání
- Náplň:
- -250 ml mléka
- -1,5 lžíce kukuřičného škrobu (25 g)
- -250 g másla
- -100 g krystalového cukru
- -4 g rozpustné kávy
- Čokoládová poleva ganache:
- -150 g čokolády na vaření
- -150 ml smetany
- -75 g másla
Postup Mandlové řezy s kávovým krémem - Javanais
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout. Mandle a moučkový cukr smícháme s 2 vejci. Z bílků a krystalového cukru ušleháme sníh. Do směsi mandlí přidáme kukuřičný škrob, rozehřáté máslo a promícháme. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše plechu. Pomocí sítka poprášíme povrch moučkovým cukrem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C dozlatava, asi 15 minut. Po upečení necháme piškot vystydnout a poté ho rozkrájíme na tři nebo pět stejných dílů.
Jeden kus piškotu namažeme náplní, na to dáme další kus piškotu a opět namažeme. Takto postupujeme se všemi díly piškotu. Náplní zarovnáme i boky. Dáme ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí náplně potřeme řezy čokoládovou polevou. Řezy necháme odležet v lednici do druhého dne.
Krém: Více než polovinu mléka, cukr a kávu dáme vařit, občas promícháme, aby se cukr rozpustil. Ve zbytku mléka rozmícháme kukuřičný škrob. Do horkého mléka přilijeme mléko se škrobem a mícháme do zhoustnutí. Provaříme 1-2 minuty. Pudink odstavíme z ohně, na povrch přitiskneme potravinářskou fólii, abychom zabránili vytvoření škraloupu a necháme vystydnout.
Změklé máslo vyšleháme a za stálého šlehání postupně přidáváme pudink. Máslo a pudink musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
Čokoládová poleva: Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.
Smetanu dáme zahřát. Když začne smetana vařit, tak ji sundáme z ohně a přidáme do ní máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Polevu necháme deset minut stát a pak s ní potřeme řezy.