Mandlové nebo arašídové věnečky
Recepty, CukrovíSuroviny
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- Na povrch dle potřeby:
- bílek na potření
- mandlové nudličky nebo nasekané nesolené arašídy
- hrubý cukr krystal
Postup Mandlové nebo arašídové věnečky
Postup přípravy receptu
-
Smícháme sypké suroviny, přidáme na menší kousky nakrájený tuk, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie nebo vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na chvíli do chladu odpočinout.
Těsto vyválíme na tloušťku cca 4-5 mm a vykrajujeme za pomocí dvou kulatých formiček trošku větší - širší věnečky. Ukládáme je na plech vyložený papírem na pečení nebo s teflonovou fólií, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mandlovými nudličkami nebo arašídy a krystalovým cukrem. Jde postupovat i tak, že než posypávat věnečky mandlemi na plechu, tak se po potření bílkem věnečky obrátí do mandlových nudliček, které jsou např. na talíři, ty se na těsto nalepí a kroužky se dají zpět na plech a ještě se posypou cukrem.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C zhruba 10 - 12 minut - dle potřeby - do zrůžovění povrchu, je třeba pohlídat.