Mandlové florentýnky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 165 g krupicového cukru
- 90 g medu (asi 2 lžíce)
- 50 g másla
- 60 ml smetany ke šlehání
- 100 g sušených brusinek
- 100 g loupaných půlených mandlí
- 100 kandované kůry
- 50 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- Poleva:
- čokoláda na vaření
- kousek ztuženého pokrmového tuku
Postup Mandlové florentýnky
Postup přípravy receptu
-
Máslo, smetanu, cukr a med dejte do hrnce a na malém plameni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 5 minut, směs by měla být zlatavá a krémovitá. Odstavte z plotny a vmíchejte plátky mandlí, kandovanou kůru a brusinky. Dobře promíchejte a přidejte mouku. Měli byste získat lepivé polotekuté těsto. Na plech vyložený pečícím papírem lžičkou tvořte malé hromádky asi 7cm od sebe. Opravdu dávejte dost daleko od sebe. Na základě zkušenosti doporučuju dělat je malé (použijte lžičku na jejich odměřování, ne lžíci), protože se během pečení hodně roztečou a budou velké tak jako tak.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 5 minut nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatavě hnědou barvu. Snižte teplotu na 150-160°C a pečte dalších 3-6 minut nebo dokud sušenky nezískají zlatavě hnědou barvu i uprostřed (dávejte pozor, aby okraje nezčernaly a nespálily se.
Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte polevu a florentýnky do ní namáčejte pouze ze spodní (ploché) strany, já natírám silikonovou mašlovačkou.
Florentýnky by se měly skladovat ve vzduchotěsné nádobě (protože karamel rád absorbuje vlhkost ze vzduchu a pak měkne), každá vrstva sušenek oddělená alobalem či pečícím papírem (zabrání tak přilepení florentýnek k sobě).