Smažené závitky - Nem rán
Recepty, Mleté masoSuroviny
- na závitky:
- 250 g mletého vepřového masa (já měla krkovici)
- 15 mražených krevet očištěných
- 2 mrkve
- 1 kedluben
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- sušené houby jidášovo ucho a shitaake (každá po hrsti)
- hrst skleněných nudlí
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- rybí omáčka
- rýžový papír
- olej na smažení
- Na zálivku:
- 5 polévkových lžic kvalitní rybí omáčky
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 polévkové lžíce citronové šťávy z 1 citronu
- zelené mango
- mrkev
- česnek nakrájené na tenké plátky
- pepř
- chilli paprička
Postup Smažené závitky - Nem rán
Postup přípravy receptu
-
Krevety nadrobno nakrájíme a smícháme s mletým masem. Mrkev a kedluben nastrouháme, cibuli a pórek pokrájíme najemno a vše smícháme s masovou směsí.
Houby a skleněné nudle, které jsme předtím dali do horké vody na 30 minnut slijeme, a poté též pokrájíme nadrobno a přidáme ke směsi.
Ochutíme solí, pepřem a rybí omáčkou dle chuti (pozor: rybí omáčka je dost slaná).
Vše spojíme 1 vejcem a balíme do rýžového papíru, který namáčíme ve vodě (pár vteřin) s kapkou citronu, ale dají se též namáčet v pivě nebo samotné vodě.
Smažíme dozlatova.
Všechny suroviny na zálivku smícháme dohromady a podáváme se závitky. Nejlepší jsou horké. Ve Vietnamu jsou tradičními přílohami rýžové nudle a ledový salát.