Mandlové embosované velikonoční sušenky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 350 g polohrubé mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g mletých loupaných mandlí
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 125 g změklého másla
- 2 vejce
- lžička vanilkového extraktu
- polohrubá mouka na posypání pracovní plochy a těsta
Postup Mandlové embosované velikonoční sušenky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy jsem dala polohrubou mouku, špetku soli, prášek do pečiva a směs promíchala. Dále jsem přisypala moučkový cukr, mleté loupané mandle a opět směs promíchala. Nakonec jsem k sypké směsi dala změklé máslo, vejce a vanilkový extrakt. Rukou jsem vypracovala nelepivé těsto, zabalila ho do folie a dala na hodinu do lednice.
Po hodině jsem těsto vyválela na pomoučněné ploše asi na 0,5 cm. Počítejte s tím, že poslední převálení bude už embosovaným válečkem. Ještě než váleček použijete, pomoučněte povrch těsta nebo samotný váleček, abyste zabránili přilepení těsta.
Z těsta vykrajujte tvary. Já dělala kolečka a poté jsem použila i vykrajovátko ve tvaru vajíčka. Vykrojené sušenky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte alespoň na 30 minut do lednice, aby vzor na sušenkách držel. Poté je vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi 10 minut, dokud nebudou jejich kraje pěkně růžové.
Sušenky nechte vychladnout a poté je uchovejte v suché a vzduchotěsné nádobě.