Mandarinkový dortík se šlehačkovým krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
5 lžic krupicového cukru
2,5 lžice hladké mouky
2,5 lžíce polohrubé mouky
5 lžic oleje
Na krém:
500 ml smetany ke šlehání (33%)
1 polotučný tvaroh ve vaničce
200 g zakysané smetany
6 plátků želatiny
cukr podle chuti
1 plechovka mandarinek
Na dokončení:
1 šlehačka
ztužovač šlehačky
čokoládová poleva
modelovací hmota na dekoraci

Postup přípravy receptu

  1. Na piškotový korpus oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke žloutkům přidáme cukr a šleháme do pěny. Po chvíli přidáme olej a došleháme do husta. Žloutkovou hmotu přidáme ke sněhu a opatrně promícháme.

  2. Mouku prosejeme a po lžících přidáváme do mísy, přičemž vždy důkladně zapracujeme (těsto pouze lehce obracíme, aby sníh nespadl). Hotové těsto přemístíme do dortové formy a pečeme asi na 175°C přibližně 25 minut. Korpus necháme vychladnout.

  3. Želatinu namočíme do malého množství vody (asi 4 lžíce) a necháme nabobtnat, mandarinkový kompot slijeme a necháme okapat. Tvaroh smícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Šlehačku do tuha vyšleháme a smícháme s tvarohovou hmotou. Podle chuti dosladíme.

  4. Vychladlý korpus jednou prořízneme a spodní díl vrátíme zpět do formy. Želatinu mírně zahřejeme a necháme rozpustit. Do teplé želatiny vmícháme 2 lžíce krému, rozmícháme a přidáme ke zbytku krému.

  5. Promícháme a polovinu naneseme na korpus. přidáme okapané mandarinky a druhou část náplně, přiklopíme vrchním dílem korpusu, trochu zmáčkneme a dáme do lednice ztuhnout.

  6. Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy a zdobíme ušlehanou šlehačkou, čokoládovou polevou a kytičkami z modelovací hmoty (nebo podle fantazie).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!