Mandarinkový dortík se šlehačkovým krémem
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 2,5 lžice hladké mouky
- 2,5 lžíce polohrubé mouky
- 5 lžic oleje
- Na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 6 plátků želatiny
- cukr podle chuti
- 1 plechovka mandarinek
- Na dokončení:
- 1 šlehačka
- ztužovač šlehačky
- čokoládová poleva
- modelovací hmota na dekoraci
Postup Mandarinkový dortík se šlehačkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Na piškotový korpus oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke žloutkům přidáme cukr a šleháme do pěny. Po chvíli přidáme olej a došleháme do husta. Žloutkovou hmotu přidáme ke sněhu a opatrně promícháme.
Mouku prosejeme a po lžících přidáváme do mísy, přičemž vždy důkladně zapracujeme (těsto pouze lehce obracíme, aby sníh nespadl). Hotové těsto přemístíme do dortové formy a pečeme asi na 175°C přibližně 25 minut. Korpus necháme vychladnout.
Želatinu namočíme do malého množství vody (asi 4 lžíce) a necháme nabobtnat, mandarinkový kompot slijeme a necháme okapat. Tvaroh smícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Šlehačku do tuha vyšleháme a smícháme s tvarohovou hmotou. Podle chuti dosladíme.
Vychladlý korpus jednou prořízneme a spodní díl vrátíme zpět do formy. Želatinu mírně zahřejeme a necháme rozpustit. Do teplé želatiny vmícháme 2 lžíce krému, rozmícháme a přidáme ke zbytku krému.
Promícháme a polovinu naneseme na korpus. přidáme okapané mandarinky a druhou část náplně, přiklopíme vrchním dílem korpusu, trochu zmáčkneme a dáme do lednice ztuhnout.
Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy a zdobíme ušlehanou šlehačkou, čokoládovou polevou a kytičkami z modelovací hmoty (nebo podle fantazie).