Maminčina vymazlená vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 120 g cukru krystal
- 50 g změklého másla
- 70 g sádlo
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 3/4 kostičky droždí
- 60 g rozinek
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- citronová kůra
- ořechy na posypání
Postup Maminčina vymazlená vánočka
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience připravíme den předem, aby měly pokojovou teplotu (mléko ne). Připravíme kvásek z droždí,1/2 lžičky cukru, hladké mouky a vlažného mléka. V kastrolu utřeme máslo, žloutky, cukry a citronovou kůrou do pěny. Do mísy přidáme ušlehané máslo s cukry a kvásek. Vše zpracováváme vařečkou a postupně přisypáváme mouku, aby se těsto nesrazilo. Nakonec přidáme rozinky, které šlehačem zapracujeme do těsta. Těsto posypeme špetkou mouky a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny (nechávám déle).
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a upleteme vánočku. Těsto rozdělíme na 9 částí, které rozválíme na delší copy. Spodní část vánočky se plete ze 4 copů, druhá vrstva ze 3 a poslední část vánočky pleteme ze 2 copů.
Poté, co vánočku upleteme, necháme ji ještě dalších 30 minut kynout. Potřeme ji vejcem a posypeme ořechy. Pečeme ji na 180 stupňů asi 45 minut.