Maminčina vánoční rybí polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- rybí hlavy bez žáber a očí (kdo nemá, dá kousek kapra, nejlépe od ocasu)
- ořez z filetování kapra (kostra)
- cibule vcelku
- kořenová zelenina - část nechat vcelku do vývaru, část jemně nastrouhat
- - (celer, mrkev, petržel - v poměru cca 3:2:1, nebo jak kdo má rád)
- máslo
- krupice hrubá nebo dětská - na jíšku
- sůl
- pepř bílý mletý
- zázvor sušený mletý - špetku
- muškátový květ nebo oříšek - malou špetku
- rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí) - oprat a z jiker stáhnout blánu (z mlíčí až po uvaření)
- petrželka - drobně pokrájet
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
- houska nebo rohlík - nakrájet na kostičky a osmažit na másle (na každého strávníka cca 1/2 rohlíku)
Postup Maminčina vánoční rybí polévka
Postup přípravy receptu
-
Rybí vývar: hlavy a ořez uvařit spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku. Scedit přes hustý cedník nebo přes pláténko, aby se do polévky nedostaly kostičky. Maso obrat. Kdo má rád hodně zeleniny, může ji drobně nakrájet a přidat do hotové polévky.
Na másle orestovat nastrouhanou zeleninu a zalít rybím vývarem.
Na pánvi na másle osmažit krupici do růžova, zavařit ji do vývaru se zeleninou, okořenit, po chvíli vložit oprané jikry a mlíčí a nechat provařit. Jikry se rozpadnou a zahustí polévku. Z mlíčí stáhnout blánu, rozkrájet na kousky a vrátit zpět do polévky.
Do vařené polévky vložit obrané maso, nechat prohřát a nakonec vsypat něco zeleného, nejlépe zelenou petrželku (já měla jen sušenou, tak jsem přidala i pórek).
Servírovat s osmaženou houstičkou.