Maminčina vánoční rybí polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

rybí hlavy bez žáber a očí (kdo nemá, dá kousek kapra, nejlépe od ocasu)
ořez z filetování kapra (kostra)
cibule vcelku
kořenová zelenina - část nechat vcelku do vývaru, část jemně nastrouhat
- (celer, mrkev, petržel - v poměru cca 3:2:1, nebo jak kdo má rád)
máslo
krupice hrubá nebo dětská - na jíšku
sůl
pepř bílý mletý
zázvor sušený mletý - špetku
muškátový květ nebo oříšek - malou špetku
rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí) - oprat a z jiker stáhnout blánu (z mlíčí až po uvaření)
petrželka - drobně pokrájet
- - - - - - - - - - - - - - - - -
houska nebo rohlík - nakrájet na kostičky a osmažit na másle (na každého strávníka cca 1/2 rohlíku)

Postup přípravy receptu

  1. Rybí vývar: hlavy a ořez uvařit spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku. Scedit přes hustý cedník nebo přes pláténko, aby se do polévky nedostaly kostičky. Maso obrat. Kdo má rád hodně zeleniny, může ji drobně nakrájet a přidat do hotové polévky.

  2. Na másle orestovat nastrouhanou zeleninu a zalít rybím vývarem.

  3. Na pánvi na másle osmažit krupici do růžova, zavařit ji do vývaru se zeleninou, okořenit, po chvíli vložit oprané jikry a mlíčí a nechat provařit. Jikry se rozpadnou a zahustí polévku. Z mlíčí stáhnout blánu, rozkrájet na kousky a vrátit zpět do polévky.

  4. Do vařené polévky vložit obrané maso, nechat prohřát a nakonec vsypat něco zeleného, nejlépe zelenou petrželku (já měla jen sušenou, tak jsem přidala i pórek).

  5. Servírovat s osmaženou houstičkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!