Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g falešné svíčkové (příp. zadní hovězí)
- cca 15 dkg slaniny
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 800 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 5 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 1 dcl octu
- 250 ml smetany na vaření
Postup Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve prošpikujeme maso špalíčky slaniny a osolíme ho. Prošpikujeme ho tak, že nožem prořízneme otvory, do kterých navrtáme slaninu.
Poté si na másle necháme zesklovatět cibulku a na ní dáme všechnu zeleninu.
Přidáme koření (pár kuliček nového koření, pár bobkových listů) a restujeme cca 10 minut, ale hlídáme a občas promícháme. Zalijeme octem.
Přidáme maso, které osmahneme po všech stranách do zatáhnutí. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 až 2 hodiny přiklopené pokličkou.
Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče, odstraníme bobkový list a nové koření, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přilijeme smetanu. Případně dochutíme citronovou šťávou.
Není třeba zahušťovat omáčku moukou rozmíchanou ve vodě. Omáčka je hustá jen díky rozmixované zelenině.