Makronky Danča
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto:
- 105 g bílků
- 105 g cukru krupice
- 138 g mletých mandlí
- 125 g cukru moučka
- potravinářské barvivo
- Krém na vanilkovou náplň:
- 250 g smetany
- 250 g bílé čokolády
Postup Makronky Danča
Postup přípravy receptu
-
Oddělte bílky od žloutků. Dejte však pozor, aby měly pokojovou teplotu. Odvažte mandle a moučkový cukr, nasypte do robota a pomelte na jemno. Prosejte přes síto, máte-li více jak 2-3 lžíce kousků, které se přes síto nedostanou, projeďte je ještě jednou mixérem.
Dejte šlehat bílky, šlehejte na pomalejší rychlost a postupně přidávejte mleté mandle smíchané s moučkovým cukrem. Až budou bílky napěněné přisypejte třetinu cukru krupice, zvyšte o stupínek rychlost a přidáme zbytek. V tuhle chvíli můžete přidat barvivo. Výsledný sníh bude hodně pevný a lesklý.
Hmotou naplňte cukrářský sáček a hladkou trubičkou o průměru cca 1 cm nastříkejte makronky na plech, vyložený pečicím papírem. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Plechem rázně bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Nechte 20 - 30 minut zaschnout, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Mezitím předehřejte troubu na 150 stupňů. Makronky pečte 15 - 18 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.
Mezitím připravte krém. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přilijte smetanu a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Nechte v lednici vychladit (několik hodin, klidně i přes noc) a pak vyšlehejte na nadýchaný krém.