Makovec s celým mákem bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 400 g univerzální bezlepkové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 110 g cukru
- 4 lžíce máku (nemletého)
- ½ lžičky guaru
- kůra z jednoho citronu
- 350-400 ml vody
- 1 lžíce octa
- šťáva z půlky citronu
- 4 lžíce oleje
Postup Makovec s celým mákem bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Všechny sypké suroviny promícháme, přilijeme vodu, ocet, olej a citronovou šťávu a metličkou nebo ručním šlehačem krátce prošleháme. Výsledné těsto nesmí být tuhé, ale ani příliš řídké. Rozetřeme ho na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 160 °C asi 25 minut.
Upečený makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Po vychladnutí ho můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou.
Příprava citronové polevy: moučkový cukr rozetřeme v malé mističce tak, aby v něm nebyly hrudky. Poté přidáváme po kapkách citronovou šťávu a stále mícháme, až vznikne hustá a lesklá poleva. Rozetřeme ji na makovec a necháme zaschnout.