Makovec s celým mákem bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

400 g univerzální bezlepkové mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
110 g cukru
4 lžíce máku (nemletého)
½ lžičky guaru
kůra z jednoho citronu
350-400 ml vody
1 lžíce octa
šťáva z půlky citronu
4 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké suroviny promícháme, přilijeme vodu, ocet, olej a citronovou šťávu a metličkou nebo ručním šlehačem krátce prošleháme. Výsledné těsto nesmí být tuhé, ale ani příliš řídké. Rozetřeme ho na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 160 °C asi 25 minut.

  2. Upečený makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Po vychladnutí ho můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou.

  3. Příprava citronové polevy: moučkový cukr rozetřeme v malé mističce tak, aby v něm nebyly hrudky. Poté přidáváme po kapkách citronovou šťávu a stále mícháme, až vznikne hustá a lesklá poleva. Rozetřeme ji na makovec a necháme zaschnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!