Německý dort s mákem a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžíce mléka
Náplň:
750 ml mléka
130 g cukru
100 g másla
250 g tvarohu
1 vejce
150 g mletého máku
150 g dětské krupičky
2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo ušleháme s cukrem, zašleháme citron a pak rukama zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dva díly v poměru 2:1.

  2. Menší část uložíme do chladničky, větší namačkáme do máslem vymazané dortové formy tak, aby vznikly i okraje asi 4-5 cm vysoké. Formu uložíme také do chladničky do doby, než uděláme náplň.

  3. Mléko, cukr a máslo dáme vařit, až se máslo trošku rozpustí, přidáme mák smíchaný s krupičkou a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Tvaroh rozmixujeme s vajíčkem a vmícháme ho k prochladlé makové kaši, dochutíme rumem.

  4. Zapneme troubu - na 170 st., připravenou tvarohovomakovou náplň rozetřeme do korpusu ve formě a zbytkem těsta z chladničky postrouháme celý vršek.

  5. Pečeme asi 30-40 minut - poznáte, až linecké těsto na povrchu zezlátne. Necháme úplně vystydnout, teprve pak uvolníme z formy a krájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!