Německý dort s mákem a tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce mléka
- Náplň:
- 750 ml mléka
- 130 g cukru
- 100 g másla
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 150 g mletého máku
- 150 g dětské krupičky
- 2 lžíce rumu
Postup Německý dort s mákem a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo ušleháme s cukrem, zašleháme citron a pak rukama zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dva díly v poměru 2:1.
Menší část uložíme do chladničky, větší namačkáme do máslem vymazané dortové formy tak, aby vznikly i okraje asi 4-5 cm vysoké. Formu uložíme také do chladničky do doby, než uděláme náplň.
Mléko, cukr a máslo dáme vařit, až se máslo trošku rozpustí, přidáme mák smíchaný s krupičkou a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Tvaroh rozmixujeme s vajíčkem a vmícháme ho k prochladlé makové kaši, dochutíme rumem.
Zapneme troubu - na 170 st., připravenou tvarohovomakovou náplň rozetřeme do korpusu ve formě a zbytkem těsta z chladničky postrouháme celý vršek.
Pečeme asi 30-40 minut - poznáte, až linecké těsto na povrchu zezlátne. Necháme úplně vystydnout, teprve pak uvolníme z formy a krájíme.