Majolkové koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1/4 l mléka
2 kostky droždí
8 lžiček cukru
500 g polohrubé mouky
200 g majolky
2 žloutky
papír na pečení nebo vymazat plech a 1 vejce na potření
Drobenka:
50 g změklého másla
30 g cukr krupice
1 vanilkový cukr
100 g hrubé mouky
vše spojíme a rukou rozemneme
Nádivka tvarohová:
250 g tvarohu (kostka)
vanilkový cukr
popřípadě cukr krystal dle chuti
2 žloutky
citronová kůra z 1 citrónu
1/2 lžíce mléka
Tvaroh ve vaničce je moc řídký a vytéká Lze ale namíchat s kostkovým
Rybíz promícháme s trochou krystalového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka vhodíme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít.

  2. Do mísy prosyjeme mouku, přidáme majolku, rozšlehané žloutky, kvásek. Těsto zaděláme, řádně vypracujeme až je lesklé a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Zadělávat těsto můžeme i v pekárně na chleba a to v pořadí tekutiny, suchá směs a potom majolka a kvasnice na konec. Po vlastní zkušenosti mohu ale říci, že ručně zadělávané těsto je lepší. Co se týče chuti.

  3. Těsto po vykynutí vyklepneme na vál posypaný pol. moukou, odkrajujeme kousky těsta zhruba po 30 g, které ihned v dlaních tvarujeme do kuliček a vkládáme na plech. Dáváme pouze 3 bochánky vedle sebe. Hodně nakynou.

  4. Do středu kuliček vytlačíme důlky dnem skleničky, které popráším moukou, a rozšlehaným vajíčkem potíráme kraje koláčů.

  5. Potom teprve plníme tvarohem, na který poklademe rybíz a posypeme drobenkou. Necháme znovu vykynout. Nádivku obměňujeme dle chuti.

  6. Pečeme na prostředním roštu při teplotě 180°C do zrůžovění.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!