Majolkové koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1/4 l mléka
- 2 kostky droždí
- 8 lžiček cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g majolky
- 2 žloutky
- papír na pečení nebo vymazat plech a 1 vejce na potření
- Drobenka:
- 50 g změklého másla
- 30 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hrubé mouky
- vše spojíme a rukou rozemneme
- Nádivka tvarohová:
- 250 g tvarohu (kostka)
- vanilkový cukr
- popřípadě cukr krystal dle chuti
- 2 žloutky
- citronová kůra z 1 citrónu
- 1/2 lžíce mléka
- Tvaroh ve vaničce je moc řídký a vytéká Lze ale namíchat s kostkovým
- Rybíz promícháme s trochou krystalového cukru
Postup Majolkové koláče
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka vhodíme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy prosyjeme mouku, přidáme majolku, rozšlehané žloutky, kvásek. Těsto zaděláme, řádně vypracujeme až je lesklé a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Zadělávat těsto můžeme i v pekárně na chleba a to v pořadí tekutiny, suchá směs a potom majolka a kvasnice na konec. Po vlastní zkušenosti mohu ale říci, že ručně zadělávané těsto je lepší. Co se týče chuti.
Těsto po vykynutí vyklepneme na vál posypaný pol. moukou, odkrajujeme kousky těsta zhruba po 30 g, které ihned v dlaních tvarujeme do kuliček a vkládáme na plech. Dáváme pouze 3 bochánky vedle sebe. Hodně nakynou.
Do středu kuliček vytlačíme důlky dnem skleničky, které popráším moukou, a rozšlehaným vajíčkem potíráme kraje koláčů.
Potom teprve plníme tvarohem, na který poklademe rybíz a posypeme drobenkou. Necháme znovu vykynout. Nádivku obměňujeme dle chuti.
Pečeme na prostředním roštu při teplotě 180°C do zrůžovění.