Lžičková buchta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
20 polévkových lžic polohrubé mouky
20 polévkových lžic mléka
10 polévkových lžic (trošku zchladlého) rozehřátého tuku
10 polévkových lžic cukru (většinou nahrazuji stejným množstvím medu)
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilka (nemusí být)
Náplň:
v mém případě jsem použila třešně a růžovou smetanu...
5 plátků želatiny
kůra z jednoho pomeranče
400 ml zakysané smetany
250 ml bílého jogurtu
80 ml růžového sirupu (když nemám růžový, použiji bezový nebo meduňkový)
2 hrsti okvětních plátků růží

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme náplň: smetanu s jogurtem rozmíchám dohladka, připravím želatinu podle návodu na obale a vliji ji do smetanovo-jogurtové směsi, přidám kůru z jednoho pomeranče, sirup a okvětní plátky růží. Vše promíchám a nechám v chladu.

  2. Připravíme těsto: nejdříve smíchám veškeré suché ingredience (mouka, vanilka, prášek do pečiva, popřípadě cukr). Poté přidám všechna vejce, tuk, mléko a popřípadě med (ten používám pampeliškový nebo včelí). Promíchám, vliji na plech a rozetřu, jelikož těsto bude trochu tuhé.

  3. Jako poslední na těsto rozetřu náplň, vsadím do ní omyté a očištěné třešně a peču asi 40-60 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!