Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 70 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 100 g rozpuštěného a vychladlého másla nebo sádla
- 3 žloutky
- špetka soli
- rozinky (já dala 2 hrsti)
- rum na namočení rozinek
- sekané mandle do těsta (množství je libovolné)
- vejce na potření + lžíce rumu
- mandlové lupínky na posypání mazance
Postup Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy od robota jsem dala polohrubou mouku, do které jsem udělala důlek a nasypala do něj rozdrobené droždí. To jsem zasypala lžičkou krystalového cukru, zalila trochou vlažného mléka, zakryla utěrkou a nechala 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.
Po dvaceti minutách mám kvásek hotový a přidala jsem podél stěn mísy špetku soli. Ta se nesmí dostat do kvásku. Dále přidáme žloutky, zbylý krupicový cukr, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citronu, rozpuštěné a vychladlé máslo, které jsem smíchala se zbylým mlékem. Máslo můžete zcela nahradit sádlem, které dělá kynuté těsto ještě lepším, ale pozor - opět vše musí být vlažné, ne horké.
Zapnula jsem robot a nechala ho vypracovat hladké těsto. Do toho jsem následně přidala mandle, zvolila jsem sekané, protože v mazanci pak krásně křupou a dvě hrsti rozinek namočené v rumu i s rumem. Alkohol se vypeče. Opět jsem nechala pracovat robot a podle potřeby jsem přisypala mouku, aby bylo těsto hladké a nelepilo. Hotové těsto jsem zaprášila moukou a nechala na teplém místě kynout hodinu a půl.
Vykynuté těsto jsem přendala na pracovní plochu, krátce propracovala, utvořila bochánek, přenesla jsem ho na větší plech, těsto jsem zakryla větší mísou a nechala kynout dalších 45 minut. Těsto můžete nechat kynout klidně hodinu a půl, ale mně se zdálo, že po 45 minutách je těsto dost velké na to, aby šlo pomalu do trouby.
Něž mazanec vykynul, připravila jsem si 1 vejce, do něj dala 1 lžíci rumu a vše pečlivě vyšlehala. Šlehala jsem 5 minut, aby se mi netáhl bílek.
Poté jsem vykynutý mazanec potřela vyšlehaným vajíčkem. Chápu, že mazanec bez křížku se neobejde, takže do vykynutého mazance, kdo chce, si křížek udělá a poté potře vajíčkem a zasype plátky mandlí.
Plech jsem vložila do předem vyhřáté trouby na 170°C a pekla asi 40 minut. Samozřejmě si mazanec hlídejte a ujistěte se špejlí, že je dopečený.
Mazanec jsem nechala vychladnout na mřížce. Po upečení je mazanec krásně nadýchaný. Upozorňuji, že takový jsem ještě nikdy nejedla a odteď už ani jiný jíst nechci.