Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
200 ml mléka
100 g rozpuštěného a vychladlého másla nebo sádla
3 žloutky
špetka soli
rozinky (já dala 2 hrsti)
rum na namočení rozinek
sekané mandle do těsta (množství je libovolné)
vejce na potření + lžíce rumu
mandlové lupínky na posypání mazance

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota jsem dala polohrubou mouku, do které jsem udělala důlek a nasypala do něj rozdrobené droždí. To jsem zasypala lžičkou krystalového cukru, zalila trochou vlažného mléka, zakryla utěrkou a nechala 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Po dvaceti minutách mám kvásek hotový a přidala jsem podél stěn mísy špetku soli. Ta se nesmí dostat do kvásku. Dále přidáme žloutky, zbylý krupicový cukr, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citronu, rozpuštěné a vychladlé máslo, které jsem smíchala se zbylým mlékem. Máslo můžete zcela nahradit sádlem, které dělá kynuté těsto ještě lepším, ale pozor - opět vše musí být vlažné, ne horké.

  3. Zapnula jsem robot a nechala ho vypracovat hladké těsto. Do toho jsem následně přidala mandle, zvolila jsem sekané, protože v mazanci pak krásně křupou a dvě hrsti rozinek namočené v rumu i s rumem. Alkohol se vypeče. Opět jsem nechala pracovat robot a podle potřeby jsem přisypala mouku, aby bylo těsto hladké a nelepilo. Hotové těsto jsem zaprášila moukou a nechala na teplém místě kynout hodinu a půl.

  4. Vykynuté těsto jsem přendala na pracovní plochu, krátce propracovala, utvořila bochánek, přenesla jsem ho na větší plech, těsto jsem zakryla větší mísou a nechala kynout dalších 45 minut. Těsto můžete nechat kynout klidně hodinu a půl, ale mně se zdálo, že po 45 minutách je těsto dost velké na to, aby šlo pomalu do trouby.

  5. Něž mazanec vykynul, připravila jsem si 1 vejce, do něj dala 1 lžíci rumu a vše pečlivě vyšlehala. Šlehala jsem 5 minut, aby se mi netáhl bílek.

  6. Poté jsem vykynutý mazanec potřela vyšlehaným vajíčkem. Chápu, že mazanec bez křížku se neobejde, takže do vykynutého mazance, kdo chce, si křížek udělá a poté potře vajíčkem a zasype plátky mandlí.

  7. Plech jsem vložila do předem vyhřáté trouby na 170°C a pekla asi 40 minut. Samozřejmě si mazanec hlídejte a ujistěte se špejlí, že je dopečený.

  8. Mazanec jsem nechala vychladnout na mřížce. Po upečení je mazanec krásně nadýchaný. Upozorňuji, že takový jsem ještě nikdy nejedla a odteď už ani jiný jíst nechci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!