Lotrinský koláč
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 75 g másla
- 1 žloutek
- větší špetka soli
- 2 - 3 lžíce studené vody
- mouka na vál
- Náplň:
- 150 g prorostlejší šunky
- 150 ml 12% smetany
- 1 vejce
- 100 g ementálu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- špetka mletého muškátového květu
Postup Lotrinský koláč
Postup přípravy receptu
-
Na válu zpracujte prosetou mouku, máslo, žloutek a sůl s troškou studené vody do vláčného těsta. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.
Těsto rozválejte na pomoučeném válu na velikost formy, utvořte i okraje 1,5 - 2 cm vysoké a vložte do formy vyložené pečicím papírem.
Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a krátce zapečte.
Pak koláč pokryjte na plátky nakrájenou šunkou.
Ve smetaně rozmíchejte vejce, nastrouhaný ementál, špetku soli, pepř a muškátový květ.
Směs nalijte na šunku, vložte zpět do trouby a dopečte dozlatova.