Lotrinský koláč

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
75 g másla
1 žloutek
větší špetka soli
2 - 3 lžíce studené vody
mouka na vál
Náplň:
150 g prorostlejší šunky
150 ml 12% smetany
1 vejce
100 g ementálu
sůl
čerstvě mletý pepř
špetka mletého muškátového květu

Postup přípravy receptu

  1. Na válu zpracujte prosetou mouku, máslo, žloutek a sůl s troškou studené vody do vláčného těsta. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout.

  2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na velikost formy, utvořte i okraje 1,5 - 2 cm vysoké a vložte do formy vyložené pečicím papírem.

  3. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a krátce zapečte.

  4. Pak koláč pokryjte na plátky nakrájenou šunkou.

  5. Ve smetaně rozmíchejte vejce, nastrouhaný ementál, špetku soli, pepř a muškátový květ.

  6. Směs nalijte na šunku, vložte zpět do trouby a dopečte dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!