Losos s maltézskou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 4 porce čerstvého lososa
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- Omáčka:
- 1 pomeranč
- 2 dl bílého vína
- 100 g másla
- 4 žloutky
- sůl
- pepř
- čerstvě nasekaná pažitka
Postup Losos s maltézskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Porce lososa osolíme, opepříme. Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme olej, na půlkolečka nakrájenou cibulku a lososa. Přelijeme citrónovou šťávou a vývarem a necháme péct cca 20 minut podle tloušťky masa, dokud nezesvětlá a není pevné.
Mezitím připravíme maltézskou omáčku. Z omytého pomeranče vymačkáme šťávu a z kůry nakrájíme asi 1 lžíci jemných nudliček (kostiček). Máslo necháme rozpustit. Žloutky vložíme do mísy, přidáme sůl, pepř, bílé víno, asi lžíci nasekané pažitky a pomerančovou šťávu. Směs za stálého šlehání zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak postupně zašleháváme rozpuštěné máslo.
Lososa přelijeme omáčkou a ozdobíme usekanou pažitkou. Podávala jsem s brambory a fazolkami.