Losos s maltézskou omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

4 porce čerstvého lososa
šťáva z jednoho citrónu
1 hrnek zeleninového vývaru
1 cibule
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
1 pomeranč
2 dl bílého vína
100 g másla
4 žloutky
sůl
pepř
čerstvě nasekaná pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Porce lososa osolíme, opepříme. Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme olej, na půlkolečka nakrájenou cibulku a lososa. Přelijeme citrónovou šťávou a vývarem a necháme péct cca 20 minut podle tloušťky masa, dokud nezesvětlá a není pevné.

  2. Mezitím připravíme maltézskou omáčku. Z omytého pomeranče vymačkáme šťávu a z kůry nakrájíme asi 1 lžíci jemných nudliček (kostiček). Máslo necháme rozpustit. Žloutky vložíme do mísy, přidáme sůl, pepř, bílé víno, asi lžíci nasekané pažitky a pomerančovou šťávu. Směs za stálého šlehání zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak postupně zašleháváme rozpuštěné máslo.

  3. Lososa přelijeme omáčkou a ozdobíme usekanou pažitkou. Podávala jsem s brambory a fazolkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!