Losos s dvojí omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 4 porce lososa po 120 g
- sůl
- bílý pepř
- citrón
- 1 lžíce másla
- 2 šalotky
- 100 ml bílého suchého vína
- 300 ml smetany ke šlehání
- půl lžičky šafránu
- asi 3 lžíce libovolných bylinek (použila jsem směs pažitky, petrželky a estragonu)
- olej
Postup Losos s dvojí omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Porce ryby osolíme, opepříme bílým pepřem a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme je chvilku odležet v chladu. V pánvi rozehřejeme olej a porce ryby opečeme ze všech stran tak, aby ryba uvnitř zůstala ještě šťavnatá. Hotové porce odložíme do tepla.
Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla a vhodíme nadrobno nakrájené šalotky. Necháme je restovat, když zasklovatí, zalijeme je vínem a dobře promícháme. Když se víno vyvaří a šalotka změkne, do pánve přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a počkáme, až se omáčka zredukuje na potřebnou hustotu. Pak polovinu omáčky přelijeme do druhé pánvičky. Do jedné pánve přidáme nasekané bylinky a druhou polovinu ochutíme šafránem. Obě omáčky necháme projít varem, pak každou zvlášť rozmixujeme.
Do talíře z každé strany nalijeme jednu omáčku a navrch položíme porce lososa. Podáváme s vařeným bramborem.