Losos s dvojí omáčkou

Recepty, Ryby

Suroviny

4 porce lososa po 120 g
sůl
bílý pepř
citrón
1 lžíce másla
2 šalotky
100 ml bílého suchého vína
300 ml smetany ke šlehání
půl lžičky šafránu
asi 3 lžíce libovolných bylinek (použila jsem směs pažitky, petrželky a estragonu)
olej

Postup přípravy receptu

  1. Porce ryby osolíme, opepříme bílým pepřem a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme je chvilku odležet v chladu. V pánvi rozehřejeme olej a porce ryby opečeme ze všech stran tak, aby ryba uvnitř zůstala ještě šťavnatá. Hotové porce odložíme do tepla.

  2. Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla a vhodíme nadrobno nakrájené šalotky. Necháme je restovat, když zasklovatí, zalijeme je vínem a dobře promícháme. Když se víno vyvaří a šalotka změkne, do pánve přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a počkáme, až se omáčka zredukuje na potřebnou hustotu. Pak polovinu omáčky přelijeme do druhé pánvičky. Do jedné pánve přidáme nasekané bylinky a druhou polovinu ochutíme šafránem. Obě omáčky necháme projít varem, pak každou zvlášť rozmixujeme.

  3. Do talíře z každé strany nalijeme jednu omáčku a navrch položíme porce lososa. Podáváme s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!