Listový salát s řepou a česnekovým dipem

Recepty, Saláty

Suroviny

150 g salátových listů mix z ledového nebo římského salátu, čekanky, dubáčku, little gemu...
150 g červené řepy
1 lžíce oleje
sůl
bílý pepř
200 g zakysané smetany
česnek dle chuti (cca 2 stroužky)
mléko nebo smetana

Postup přípravy receptu

  1. Omyté listy z různých druhů salátu natrháme nebo pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou předvařenou nebo předpečenou řepu, zakápneme troškou oleje, mírně osolíme, opepříme a promícháme. Pokud chceme salát podávat později, salát nesolíme, aby se nezačal vařit - vadnout.

  2. Do vychlazené zakysané smetany přimícháme rozetřený nebo nastrouhaný česnek dle chuti, můžeme přidat trochu jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka...) osolíme a vymícháme krémový dip. Dle potřeby, požadované hustoty přidáme mléko nebo smetanu.

  3. Salát přelijeme česnekovým dipem a můžeme podávat. Kdo rád ořechy, může dozdobit nasucho opraženými vlašskými nebo lískovými jádry.

  4. Podáváme jako lehkou večeři nebo svačinu, případně jako přílohu, například ke grilovanému nebo přírodnímu masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!