Linecké z ječné mouky (DlabemeZdrave)
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g ječné mouky
- 200 g rostlinného tuku (Alsanu)
- 80 g obilneho sirupu
- 40 g vanilkové fruktosy
- 2 žloutky
Postup Linecké z ječné mouky (DlabemeZdrave)
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme tradičně na vále. Postupně na něj přes síto prosejeme mouku. Dříve se to dělávalo proto, že mouku skladovali v pytlích, takže se mohlo stát, že jste v ní našli i jiné kousky než zrna obilí. Vyplatí se to však dodržet i dnes, alespoň dostanete do těsta více vzduchu.
Přisypeme vanilkový cukr a nastrouháme máslo na hrubším struhadle. Nebudeme se pak muset trápit s kusanci tuku, které by v těstě mohly zůstat nezpracované. Zbývá už jen doplnit žloutky (ideálně z domácích vajec) a sirup.
Rukama vytvoříme hladké těsto, které necháme přes noc odpočívat v lednici. Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát vysoký zhruba 2-3 mm. Já mám raději vyšší, protože pak je menší pravděpodobnost, že linecké spálíte.
Chcete mít těsto rovnoměrně vysoké? Kupte si širší pletací jehlice, vždy je položte rovnoběžně kolem těsta a válejte do té doby, dokud po nich nejezdí váleček jako po kolejnicích.
Z vyválené placky vykrojíme kolečka, doporučuji kytičky, hvězdičky a srdíčka, to je taková klasika. Nezapomeňte na to, že polovina tvarů musí mít vykrojené kolečko uprostřed!
Vykrojené tvary poklademe na pečicí papír na plech a pečeme při 175°C zhruba 7-8 minut. Ve chvíli, kdy uvidíte, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě vyndejte.
Vystydlé linecké namažeme marmeládou ze strany, která ležela na plechu. Nešetřete, zvláště uprostřed. Přiklopíme dílkem s otvorem a necháme 1-2 dny proschnout. Teprve poté naskládáme do krabice a necháme do Štědrého dne uležet.