Linecké těsto z cukrářského učiliště pro začátečníky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 470 g hladké mouky světlé
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 310 g Hery
- 1 celé vejce
- citronová kůra z 1 citronu
- hladká mouka
- rybízová marmeláda
- pečící papír
Postup Linecké těsto z cukrářského učiliště pro začátečníky
Postup přípravy receptu
-
Do velké hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek. do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, kůru a vše dobře propracujeme. Těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času).
Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm.
Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které máčíme vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý). Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl.
Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.