Linecké meránky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto linecké-základní
300 g hladké mouky
200 g másla (Hera)
100 g cukru moučky
2 žloutky (1 celé vejce)
špetka soli
------------------------
Těsto linecké-třené
250 g hladké mouky
60g cukru mletého
200 g másla (Hera)
2 žloutky
citronova kůra (nebo pomerančová)
vanilkový cukr
špetka soli
pikantní zavařenina (marmeláda) nebo jam:)

Postup přípravy receptu

  1. LINECKÉ ZÁKLADNÍ Do osáté mouky a cukru přidáme ztuhlé nasekané (nastrouhané) máslo, žloutky. Rychle (napřed nožem) vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odležet.

  2. Z těsta vyválíme plát na stéblo a vypichujeme z něj kolečka. Upečeme v troubě při 180°C.

  3. LINECKÉ TŘENÉ Ideální teplota surovin na třené těsto je 22 až 25°C. Pracujeme v teple.

  4. Máslo mírně nahřejeme a utřeme (mírně našleháme) s cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky. Nakonec ručně zlehka vmícháme vlažnou osátou mouku.

  5. Hotové těsto IHNED zpracováváme;stříkáme cukrářským sáčkem s řezanou špičkou věnečky na papír.

  6. Pečeme při 180°C asi 12 minut.

  7. Po vychladnutí slepíme kolečka a věnečky pikantní marmeládou.

  8. Z logistického hlediska je nejlepší si při pečení lineckého nechat pár koleček bokem a když později děláme čajové pečivo z třeného, tak teprve upéci potřebné množství věnečků...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!