Linecké meránky
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto linecké-základní
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (Hera)
- 100 g cukru moučky
- 2 žloutky (1 celé vejce)
- špetka soli
- ------------------------
- Těsto linecké-třené
- 250 g hladké mouky
- 60g cukru mletého
- 200 g másla (Hera)
- 2 žloutky
- citronova kůra (nebo pomerančová)
- vanilkový cukr
- špetka soli
- pikantní zavařenina (marmeláda) nebo jam:)
Postup Linecké meránky
Postup přípravy receptu
-
LINECKÉ ZÁKLADNÍ Do osáté mouky a cukru přidáme ztuhlé nasekané (nastrouhané) máslo, žloutky. Rychle (napřed nožem) vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odležet.
Z těsta vyválíme plát na stéblo a vypichujeme z něj kolečka. Upečeme v troubě při 180°C.
LINECKÉ TŘENÉ Ideální teplota surovin na třené těsto je 22 až 25°C. Pracujeme v teple.
Máslo mírně nahřejeme a utřeme (mírně našleháme) s cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky. Nakonec ručně zlehka vmícháme vlažnou osátou mouku.
Hotové těsto IHNED zpracováváme;stříkáme cukrářským sáčkem s řezanou špičkou věnečky na papír.
Pečeme při 180°C asi 12 minut.
Po vychladnutí slepíme kolečka a věnečky pikantní marmeládou.
Z logistického hlediska je nejlepší si při pečení lineckého nechat pár koleček bokem a když později děláme čajové pečivo z třeného, tak teprve upéci potřebné množství věnečků...