Lilkovo bramborové curry s vůní římského kmínu

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

zhruba 350 g lilek
225 g brambor uvařené ve slupce a vychladlé
3 lžíce slunečnicového oleje
1 cibule nadrobno nakrájená
2,5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného
2 čerstvé zelené feferonky
1 lžíce rajského protlaku
450 ml vody
2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru na ozdobu
chléb jako příloha
Směs koření č. 1:
1/2 lžičky černého hořčičného semínka
1/2 lžičky semínka divoké cibule (tzv. nigella seeds, kalunji)
1/2 lžičky semínka fenyklu
Směs koření č.2:
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mltého semínka koriandru
1 lžička mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého kajenského pepře (nebo dle zvyku)
1 lžička soli nebo dle chuti
1/2 lžičky mleté garam masaly

Postup přípravy receptu

  1. Podélně rozčtvťte lilek a odkrojte stopku na konci čtvrtin. Z konce čtvrtin odkrojte 5 cm kousek. Přepulte zbývající část čtvrtin a nakrájejte je taktéž na 5 cm kousky. Kousky lilku namočte do studené vody.

  2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na 5 cm kostky. Rozpalte velký kastrol na středním ohni, poté přidejte olej. Když je horký, přidejte hořčičná semínka a jakmile začnou poskakovat, přidejte cibulová semínka a fenykl.

  3. Přidejte cibuli a feferonky a smažte je 7-8 minut, dokud směs nezačne hnědnout.

  4. Přidejte směs koření č. 2. Vařte zhruba minutu, poté přidejte rajčatový protlak. Vařte další minutu, nalijte do kastrolu vodu, poté přidejte sůl a lilek. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 8-10 minut, občas promíchjte, aby se lilek uvařil stejnoměrně. Na začátku vaření bude lilek plavat, ale jakmile nasákne omáčku, tak se rychle potopí. jakmile se toto stane, přidejte brambory a vařte je 2-3 minuty, míchejte.

  5. Vmíchejte garam masalu a nasekaný koriandr a sundejte curry z ohně. Okamžitě servírujte s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!