Lilkovo bramborové curry s vůní římského kmínu
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- zhruba 350 g lilek
- 225 g brambor uvařené ve slupce a vychladlé
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule nadrobno nakrájená
- 2,5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného
- 2 čerstvé zelené feferonky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 450 ml vody
- 2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru na ozdobu
- chléb jako příloha
- Směs koření č. 1:
- 1/2 lžičky černého hořčičného semínka
- 1/2 lžičky semínka divoké cibule (tzv. nigella seeds, kalunji)
- 1/2 lžičky semínka fenyklu
- Směs koření č.2:
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mltého semínka koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kajenského pepře (nebo dle zvyku)
- 1 lžička soli nebo dle chuti
- 1/2 lžičky mleté garam masaly
Postup Lilkovo bramborové curry s vůní římského kmínu
Postup přípravy receptu
-
Podélně rozčtvťte lilek a odkrojte stopku na konci čtvrtin. Z konce čtvrtin odkrojte 5 cm kousek. Přepulte zbývající část čtvrtin a nakrájejte je taktéž na 5 cm kousky. Kousky lilku namočte do studené vody.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na 5 cm kostky. Rozpalte velký kastrol na středním ohni, poté přidejte olej. Když je horký, přidejte hořčičná semínka a jakmile začnou poskakovat, přidejte cibulová semínka a fenykl.
Přidejte cibuli a feferonky a smažte je 7-8 minut, dokud směs nezačne hnědnout.
Přidejte směs koření č. 2. Vařte zhruba minutu, poté přidejte rajčatový protlak. Vařte další minutu, nalijte do kastrolu vodu, poté přidejte sůl a lilek. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 8-10 minut, občas promíchjte, aby se lilek uvařil stejnoměrně. Na začátku vaření bude lilek plavat, ale jakmile nasákne omáčku, tak se rychle potopí. jakmile se toto stane, přidejte brambory a vařte je 2-3 minuty, míchejte.
Vmíchejte garam masalu a nasekaný koriandr a sundejte curry z ohně. Okamžitě servírujte s chlebem.