Lékařská vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- 6 dl vlažného mléka
- 70 g droždí
- 1 rozpuštěná HERA
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- 220 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 velké panáky rumu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 1 malá lžička soli
- sáček rozinek (naložených v rumu)
- trochu rumu
- sáček mandlí
- hrst vlašských ořechů
Postup Lékařská vánočka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek. Dvě naběračky vlažného mléka + 2 špetky cukru + 2 špetky hladké mouky + droždí dáme do hrníčku a necháme vzejít asi 10 minut.
Do mísy dáme obě mouky, citrónovou kůru, přidáme rozpuštěnou heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.
Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou (pokud je těsto tekuté přisypeme trošku mouky). Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu vykynout (občas promícháme).
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části (na 2 vánočky). Upleteme vánočky z 8 copanů (3 silné + 3 slabší + 2), dáme na plech a necháme na něm další hodinu kynout.
Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, propícháme špejlemi aby se vánočka nerozjela, posypeme mandlemi a pečeme při 150°C cca hodinu.
Aby nebyly vánočky příliš tmavé a vypečené, pečeme je přikryté pečícím papírem.