Lékařská vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
400 g hladké mouky
6 dl vlažného mléka
70 g droždí
1 rozpuštěná HERA
2 celá vejce
1 žloutek
220 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
2 velké panáky rumu
citronová kůra z 1/2 citronu
1 malá lžička soli
sáček rozinek (naložených v rumu)
trochu rumu
sáček mandlí
hrst vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Dvě naběračky vlažného mléka + 2 špetky cukru + 2 špetky hladké mouky + droždí dáme do hrníčku a necháme vzejít asi 10 minut.

  2. Do mísy dáme obě mouky, citrónovou kůru, přidáme rozpuštěnou heru, vlažné mléko s cukrem, vanilku, rozinky, vejce, rum a vzešlý kvásek.

  3. Vše vypracujeme ve veliké míse vařečkou (pokud je těsto tekuté přisypeme trošku mouky). Zaděláme a po řádném vymíchání necháme v míse tak hodinu vykynout (občas promícháme).

  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části (na 2 vánočky). Upleteme vánočky z 8 copanů (3 silné + 3 slabší + 2), dáme na plech a necháme na něm další hodinu kynout.

  5. Pak pomašlujeme vejcem s mlékem, propícháme špejlemi aby se vánočka nerozjela, posypeme mandlemi a pečeme při 150°C cca hodinu.

  6. Aby nebyly vánočky příliš tmavé a vypečené, pečeme je přikryté pečícím papírem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!