Kyselo babičky z Podkrkonoší
Recepty, PolévkySuroviny
- 150 g chlebového kvásku
- velká hrst sušených hub
- 1,5 kg brambor
- 5 vajec
- 2 střední cibule
- 1 pol. lžíce másla + 3 pol. lžíce oleje
- 1 čajová lžička kmínu
- sůl
- smetana sladká nebo zakysaná
Postup Kyselo babičky z Podkrkonoší
Postup přípravy receptu
-
V předvečer uděláme přípravy: Kvásek zalijeme cca 1 litrem vlažné vody a dáme na teplejší místo. Houby namočíme do vody, brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vše necháme do druhého dne, kdy budeme kyselo vařit.
Houby uvaříme doměkka ve vodě, v níž se namáčely, s přidáním kmínu. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, osmažíme v pánvi na tuku (máslo s olejem) téměř do zlata, asi 2/3 cibule dáme stranou, na zbytek do pánve vlijeme mírně osolená vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka.
Kvásek důkladně rozkvedláme cca ve 2 litrech studené vody a za stálého míchání povaříme, dokud nezačne houstnout. Přidáme vařené houby i s vývarem, brambory, osmaženou cibulku a po částech lžící vkládáme míchaná vajíčka. Necháme přejít varem a odstavíme. Dochutíme solí.
Kyselo si každý strávník na talíři může zjemnit sladkou smetanou, případně zdobíme kopečkem zakysané smetany.