Měkká vánočka na sváteční snídani
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 1 celé vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 dcl mléka
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- 6 cl rumu
- 80 g rozinek
- špetka skořice
- 80 g rozpuštěného másla
- 40 g mandlí
- na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
Postup Měkká vánočka na sváteční snídani
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, trochy mléka a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek (rozinky naložíme 2 dny předem, nejlépe s rumem a špetkou skořice) a mandlí. Přilijeme kvásek a rozpuštěné máslo (pozor, hlavně ne horké). Zaděláme těsto, nakonec přidáme rozinky a část mandlí, nasekaných, a po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou na teplém místě vykynout. Po vykynutí rozdělíme na 5 či 6 stejných dílů - podle toho, z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů uděláme copánky, které dáváme na sebe 3, 2 nebo i 1. Zapneme troubu na 30 stupňů a opět necháme vánočku dobře vykynout, cca 20 minut. Potřeme rozšlehaným vejcem s rumem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi 40 minut na 190 stupňů. Hotovou vánočku můžeme pocukrovat a podávat s ranní kávičkou či s kakaem.