Kynutý mřížkový koláč s tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g (ml) vody
80 g měkké Hery
2 žloutky
60 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
2 lžičky citrónové šťávy
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
21 g droždí
Náplň:
500 g tvarohu
1 vejce
100 g cukru
vanilkový cukr
strouhaná citrónová kůra
na zahuštění trochu pudinku Creme Olé

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny (v pořadí tekuté, sypké) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.

  2. (Můžeme ho ale samozřejmě vypracovat i klasickým způsobem, bez pekárny).

  3. Vyykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a buď z něj uděláme veliký koláč nebo dva menší a podle toho si rozdělíme těsto.

  4. Na dno koláče budeme potřebovat 2/3 dávky těsta, na mřížky zbylou třetinu. Těsto rozválíme na kolo o průměru vymazané formy, pokud je třeba, můžeme přitom lehounce podsypat moukou. Na plát těsta ve formě urovnáme tvarohovou náplň, posypeme rozinkami a poklademe mřížkou ze zakroucených proužků, které nakrájíme z vyváleného zbytku těsta.

  5. Necháme vykynout, pak mřížky potřeme rozšlehaným vejcem a koláč upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/35-40 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!