Kynutý mřížkový koláč s tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g (ml) vody
- 80 g měkké Hery
- 2 žloutky
- 60 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 21 g droždí
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 vejce
- 100 g cukru
- vanilkový cukr
- strouhaná citrónová kůra
- na zahuštění trochu pudinku Creme Olé
Postup Kynutý mřížkový koláč s tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny (v pořadí tekuté, sypké) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
(Můžeme ho ale samozřejmě vypracovat i klasickým způsobem, bez pekárny).
Vyykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a buď z něj uděláme veliký koláč nebo dva menší a podle toho si rozdělíme těsto.
Na dno koláče budeme potřebovat 2/3 dávky těsta, na mřížky zbylou třetinu. Těsto rozválíme na kolo o průměru vymazané formy, pokud je třeba, můžeme přitom lehounce podsypat moukou. Na plát těsta ve formě urovnáme tvarohovou náplň, posypeme rozinkami a poklademe mřížkou ze zakroucených proužků, které nakrájíme z vyváleného zbytku těsta.
Necháme vykynout, pak mřížky potřeme rozšlehaným vejcem a koláč upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/35-40 minut).