Kynutá bábovka s perníkovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- trochu nastrouhané citronové kůry
- 1,25 dcl vlažného mléka
- 50 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku např.Hera
- 1 vejce
- 25 g čerstvého droždí
- trochu 100 % tuku např. Omega na vymazání formy nebo jiný tuk
- Na náplň:
- 200 - 250 g rumových perníčků
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry(neměla jsem)
- 100 g másla nebo Hery rozpuštěné a vlahé
Postup Kynutá bábovka s perníkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím si nastrouháme nebo elektrickým sekáčkem potravin nasekáme na jemno perníčky a smícháme je s kakaem, skořicí a pomerančovou kůrou. 100 g másla necháme rozpustit a použijeme pak vlahé, ne horké.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme nebo pokapeme polovinou rozpuštěného másla, rozprostřeme směs nastrouhaných perníčků, ale ne až úplně těsně k okraji. A pokapeme zbývajícím tukem.
Stočíme pevněji do závinu, roládku při rolování dobře utahujeme a můžeme ji pak ještě rukou jemně pomačkat. Vložíme do vymazané bábovkové formy, spojíme konce a povrch upravíme, mírně přitlačíme ke dnu.
Necháme znovu vykynout a bábovku vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 180°C. Po zapečení volněji dopečeme asi celkem 40-45 minut. Já mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduji. Bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Pro úplnost dodávám, že v původním receptu je použitá hrubá mouka a bábovka se po upečení ještě potírá polevou a zdobí. Potřebujeme 100 g meruňkové marmelády, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody do marmelády + 2 lžičky na polevu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných oříšků.
Upečenou bábovku, ještě teplou potřeme směsí rozehřáté marmelády s vodou. Po úplném vychladnutí bábovku přelijeme polevou z rozmíchaného cukru s horkou vodou a citronovou šťávou. Povrch posypeme nasekanými oříšky (já už polevu nedělala, nechtěla jsem mít bábovku moc sladkou a kdo s polevou nepočítá, tak si může ještě třeba malinko cukru přidat do těsta).