Květákový dort

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák
3 vejce
bešamel (máslo, mouka, mléko)
100 g strouhaného sýra
2 plátky šunky
máslo na vymazání
Rajská omáčka:
plechovka krájených rajčat
lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl a pepř, případně trošku octa či cukru, vše podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Omytý květák uvaříme ve slané vodě, necháme okapat a rozmixujeme. Nechávám kousky květáku, ale kdo chce, může umixovat téměř dohladka. Uvaříme hustší bešamel, vmícháme připravený květák, strouhaný sýr, žloutky a nakonec tuhý sníh z bílků. Někdy přidávám na kostičky nakrájenou šunku i do bešamelu.

  2. Stěny dobře máslem vymazané ohnivzdorné misky vyložíme plátky šunky, nakrájenými do tvaru trojúhelníku (ozdoba) a nádobu naplníme připravenou hmotou. Vaříme nejprve 20 minut ve vodní lázni, potom ještě asi 10 minut necháme v horké troubě zapéci.

  3. Na rajskou omáčku cibuli pokrájíme nadrobno, podusíme ji na oleji do sklovata, aby změkla, zalijeme rajčaty z plechovky, prolisujeme česnek, dochutíme a chvíli provaříme, aby se chutě spojily. Já to ještě celé promixuji do hladka. Podáváme s rajskou omáčkou, bramborem, rohlíkem či chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!