Květákový dort
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 květák
- 3 vejce
- bešamel (máslo, mouka, mléko)
- 100 g strouhaného sýra
- 2 plátky šunky
- máslo na vymazání
- Rajská omáčka:
- plechovka krájených rajčat
- lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř, případně trošku octa či cukru, vše podle chuti
Postup Květákový dort
Postup přípravy receptu
-
Omytý květák uvaříme ve slané vodě, necháme okapat a rozmixujeme. Nechávám kousky květáku, ale kdo chce, může umixovat téměř dohladka. Uvaříme hustší bešamel, vmícháme připravený květák, strouhaný sýr, žloutky a nakonec tuhý sníh z bílků. Někdy přidávám na kostičky nakrájenou šunku i do bešamelu.
Stěny dobře máslem vymazané ohnivzdorné misky vyložíme plátky šunky, nakrájenými do tvaru trojúhelníku (ozdoba) a nádobu naplníme připravenou hmotou. Vaříme nejprve 20 minut ve vodní lázni, potom ještě asi 10 minut necháme v horké troubě zapéci.
Na rajskou omáčku cibuli pokrájíme nadrobno, podusíme ji na oleji do sklovata, aby změkla, zalijeme rajčaty z plechovky, prolisujeme česnek, dochutíme a chvíli provaříme, aby se chutě spojily. Já to ještě celé promixuji do hladka. Podáváme s rajskou omáčkou, bramborem, rohlíkem či chlebem.