Kvasnicová cibulajda
Recepty, PolévkySuroviny
- plátek másla (cca 2 cm široký)
- 1/2 cibule
- 1 kostka kvasnic
- 1 mrkev
- 2 svazky lahůdkové cibulky
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 2 starší rohlíky
- trochu másla na osmažení
- stroužek česneku
- 1 pl drobně pokrájené zelené nati lahůdkové cibulky na ozdobu
Postup Kvasnicová cibulajda
Postup přípravy receptu
-
V hlubším hrnci na rozehřáté máslo dáme zpěnit drobně pokrájenou polovinu cibule. Přidáme rozdrobené kvasnice a za stálého míchání je necháme zezlátnout.
Zasypeme mrkví, kterou jsme si nastrouhali na drobném slzičkovém struhadle, promícháme a necháme chvilku osmahnout cca 2 minuty, aby pustila barvu.
Zalijeme 1,2 litry horké vody, přidáme očištěné a na jemné kroužky pokrájené lahůdkové cibulky, lehce osolíme, kdo má rád, mírně opepří a na mírném plameni pod pokličkou vaříme 15 minut.
Poté děrovanou naběračkou trochu zeleniny z vývaru odebereme a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme. Odebranou zeleninu vložíme nazpět do hrnce, polévku uvedeme do varu, přidáme vejce, promícháme a necháme 2 minuty provařit.
Dle potřeby dochutíme a podáváme s osmaženým rohlíkem, posypané zelenou částí lahůdkové cibulky. V průběhu vaření polévky si připravíme vložku.
Rohlíky nakrájíme na plátky, ty zlehka po obou stranách osmažíme na másle a mírně potřeme česnekem. Poté nakrájíme na kostičky.