Kváskový chléb se semínky a syrovátkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 30 g žitného kvásku
- 150 g vody
- 240-250 g syrovátky
- 150 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky soli
- lžíce sezamu
- lžíce slunečnice
- lžíce lněného semínka
- lžíce dýňového semínka
Postup Kváskový chléb se semínky a syrovátkou
Postup přípravy receptu
-
Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody uděláme rozkvas, který necháme 10-12 hodin pracovat.
K vykvašenému rozkvasu přidáme zbytek surovin, kromě semínek a uněteme těsto - v závěru hnětení vmícháme i semínka. Těsto necháme 1-2 hodiny kynout (nemusí dosahovat dvojnásobné velikosti), během té doby můžeme i dvakrát přeložit.
Volnější těsto lehce propracujeme, uhněteme z něj bochník a ten dáme asi na 2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.
Vykynutý bochník opatrně převrátíme na plech s pečící fólií a i s ní pak sešoupneme na nahřátou podložku (pizza kámen, žula, dlaždice) ve vyhřáté troubě. Pečeme 10 minut na 250°C, pak zeslabíme na 210°C a dopečeme - přibližně 30 minut.