Kuskus na skus.. třeba pro maris:-)

Recepty, Saláty

Suroviny

200 g kuřecích prsou
1 lžíce citronové marinády (viz foto)
5 lžic na jemno nastrouhaného parmazánu
2 jablka
1 lžička třtinového cukru
1 lžička bílého vinného octa
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
50 g piniových oříšků
2 lžíce arašídového oleje
250 ml kuskusu
lžíce olivového oleje
kuřecí vývar cca 400 ml nebo kuřecí gelový bujon
75 g rukoly

Postup přípravy receptu

  1. Ze všeho nejdřív připravíme maso: ňadérko řádně omyjeme, osušíme a překrájíme na kostky velikosti sousta. Přemístíme do uzavíratelné krabičky (misky), ve které budeme marinovat.

  2. K masu přidáme lžíci marinády a pěkně prstíky promneme, prohňácáme, ať se nám masíčko marinádou ze všech stran obalí.

  3. Odložíme do lednice minim. na 2 hod., ale máme-li čas, klidně i přes noc.

  4. Nyní připravíme kuskus: odměřené množství kuskusu vsypeme do mísy, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme vidličkou. Pokud máme domácí vývar, uvedeme tento do varu a vařící nalijeme na kuskus. Pokud použijeme gelový bujon, dáme do kastrolku odměřené množství (400 ml) vody, uvedeme k varu, vhodíme gelák a vaříme dokud se nám nerozpustí.. ten gujon.

  5. Nalijeme na kuskus, promícháme a přikryjeme pokličkou nebo potravinovou folií. Necháme tekutinu vsáknout, což trvá cca 10 minut.

  6. Pak dvěma vidličkami kuskus načechráme, přidáme lžíci citronové šťávy a necháme již odkryté.

  7. Na suché teflonové pánvi opražíme oříšky, ale jen krátce... stačí 2 minutky. Jinak by nám zhořkly, a to by, vzhledem k jejich ceně, byla opravdu škoda. Oříšky vysypeme z pánve do misky.

  8. Na talíř nebo do jiné vhodné nádoby jemně nastrouháme parmazán (Grana Padano, Gran Moravia apod.).

  9. Kuřecí kostky, které krásně nasákly marinádu, obalíme v nastrouhaném parmazánu.

  10. Na pánvi, ve které jsme pražili oříšky, rozpálíme 2 lžíce sezamového nebo arašídového oleje, klademe parmazánem obalené masové kostky, jednu vedle druhé.

  11. Smažíme pozvolna cca 7 minut z každé strany, do zlatavé barvy.

  12. Během smažení kostky obracíme.

  13. Nic se nepřichytává, nebojte se.

  14. Když máme maso opečené, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou.

  15. Jablka zbavíme slupky i jadřince a nakrájíme na kostky. Vhodíme do pánve s výpekem po mase, přidáme lžičku třtinového cukru, krátce restujeme, cca 2 min., přidáme lžičku octa, necháme odpařit, a jablka vyjmeme z pánve.

  16. Sosíkem pak při podávání pokapeme rukolu.

  17. Kuskus zlehka promícháme s jablečnými kostkami, dáme do misek nebo talířů, přidáme křupavé masové kousky, rukolové lístky (můžeme je zbavit hrubých stonků, ale nemusíme.. jak kdo...), pokapeme sosíkem po jablíčkách a nakonec posypeme piniovými oříšky.

  18. Můžeme dosolit, ale myslím, že to není třeba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!