Kuřo-kachna se zelím z jednoho pekáče
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 1 kuře (rozporcované)
- 750 g kyselého zelí ze sklenice (1,5 sklenice)
- 100 g špeku (nebo sádla či slaniny)
- 1 cibuli (velkou)
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 brambora
- 1 lžíce zázvoru
- celý kmín
- sůl
- voda
Postup Kuřo-kachna se zelím z jednoho pekáče
Postup přípravy receptu
-
V pekáči si rozpustíme nakrájený špek, nebo jiný tuk a na něm osmažíme nakrájenou cibuli, pak přihodíme mouku a necháme jí smažit do světle hněda, pak zalijeme vodou a promícháme - máme konzistenci jako bešamel.
Zelí si trochu překrájíme, dáme do síta a prolijeme jednou vodou, necháme okapat, nastrouháme do něj bramboru a promícháme.
Polovinu ho rozprostřeme na dno pekáče na cibuli s moukou.
Kuře si rozporcujeme, osolíme a poskládáme na zelí, potřeme ho zázvorem, posypeme dostatečně kmínem a rozprostřeme druhou polovinou zelí, aby maso nebylo vidět.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C, přikryté, na dobu 35 minut.
Po této době si pekáč vyndáme a maso vidličkou přendáme navrch zelí, aby jsme docílili křupavou hnědou kůrčičku a můžeme přilít ještě 1 dcl vody, dáme dopéct odkryté dalších 30 minut.