Kuřecí vývar s domácími tortellinkami a kořenovou zeleninou
Recepty, PolévkySuroviny
- Na polévku budete potřebovat:
- 1 l vývaru
- 1 menší mrkev
- 1 malý kořen petržele
- 30 g celeru
- Tortelliny
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
- 100 g hladké mouky – (nejlépe semoliny + na pomoučení (množství mouky je orientační, každá mouka saje trochu jinak. Optimální množství mouky je takové, kdy je těsto tuhé ale ještě natolik pružné, aby se dalo vyválet na tenký plát.)
- (- mouku smícháme s vejcem, vypracujeme pevné a pružné těsto, které necháme asi 15 minut odležet v lednici zabalené v potravinářské folii).
- Náplň I.
- 80 g vařeného drůbežího masa (vařte v osolené vodě, s bylinkami. Já jsem použila estragon)
- 40 g tučného sýra
- 1/2 lžíce na jemno nasekaných bylinek (stejný druh, jaký jste použili při vaření masa)
- (- maso spolu se sýrem nasekáme na jemno, ochutíme bylinkami a dosolíme).
- Náplň II.
- 120 g čerstvého sýra
- 1 hrst nasekaných bylinek
- (- smícháme bylinky s tvarohem, dosolíme).
Postup Kuřecí vývar s domácími tortellinkami a kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Vývar: kuřecí skelety (4 ks) vložíme do pekáčku, přidáte rozkrojenou cibuli i se slupkou a vložíme do trouby rozpálené na 230 °C. Pečeme, dokud kostry nezačnou zlátnout.
Poté skelety spolu s cibulí přendáme do hrnce, aby pasovaly vedle sebe (šetřete prostorem, protože chceme-li silný vývar, nebude dobré zalívat kostry velkým množstvím vody). Do hrnce přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a asi 10 kuliček pepře.
Zalijeme studenou vodou tak, aby byly kostry ponořené a přivedeme k varu. Vývar táhneme těsně na bodu varu, nesmí příliš probublávat. Vaříme alespoň 3 hodiny (u hovězího vaříme déle).
Asi 40 minut před koncem varu přidáme očištěnou zeleninu 1 střední mrkev, malou petržel, a asi 50 g celeru. Zeleninu z vývaru už nepoužívejte!
Očištěnou kořenovou zeleninu vložíme do vroucí osolené vody a vaříme doměkka, ale ne tolik, aby byla zelenina příliš rozměklá. Zeleninu budeme krájet na julienne neboli tenké, stejně dlouhé nudličky. Zeleninu vložíme do scezeného vývaru.
Polévku ochutíme solí, můžeme přidat bylinky.
Těsto na Tortellini rozválíme na velice tenký plát, rozřežeme na čtverce o hraně asi 5 cm. Každý čtverec potřeme po stranách rozšlehaným vejcem. Na jednu polovinu čtverce – do cípu – položíme kopeček náplně. Druhou polovinu těsta přehneme, utvoříme trojúhelník. Spodní cíp přehneme a dva protilehlé spojíme a zmáčkneme prstem na té straně, na kterou jsme uhnuli spodní cíp.
Hotové taštičky vložíme do vroucí osolené vody.
Vaříme 3-4 minuty. Scezené vkládáme na talíř a přelijeme hotovou polévkou.
Tortelliny vám pravděpodobně budou zbývat, proto množství, které nespotřebujete do polévky, můžete před vařením uzavřít do plastové krabičky a v lednici vydrží 2 dny.