Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kg kuřecího masa
- 500 g pasírovaných loupaných rajčat
- 100 ml rajčatové šťávy (pokud nemáme, použijeme vývar nebo vodu)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce granulovaného česneku (můžeme nahradit 4 prolisovanými stroužky)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce oleje
- tenký plátek másla
- 1 menší cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
- 4 větší stroužky česneku nakrájeného nadrobno
- 2 hrsti nakrájených listů medvědího česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- na dochucení limetková šťáva z limetky nebo citronová šťáva z 1 citronu
- podle potřeby sůl
- Na nočky budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 150 ml smetany na vaření
- 300 ml dětské krupičky
- špetku soli
- hrst nadrobno nasekaných listů medvědího česneku nebo petrželové nati
- 1 lžíci soli
- 2 l vody na vaření noků
Postup Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, očesnekujeme, pokapeme olejem a vše vetřeme do masa. Necháme hodinku odležet.
V širším kastrolu na rozehřátém oleji společně s máslem cibuli restujeme, až zesklovatí, poté přidáme česnek a až zavoní, přidáme odpočaté maso.
Maso prudce ze všech stran osmažíme, zalijeme pasírovanými rajčaty, šťávou nebo vývarem, osolíme a promícháme. Přikryjeme poklicí a slabým varem za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 20-25 minut, podle velikosti kousků masa).
Až je maso měkké, šťávu podle potřeby přisolíme a dochutíme limetkovou šťávou. Přidáme medvědí česnek, mezi dlaněmi promnuté oregano, promícháme a necháme 2 minuty provařit.
Podáváme s krupicovými nočky, které si připravíme během dušení masa takto: Vejce osolíme a ušleháme se smetanou. Důkladně promícháme s krupičkou, přidáme nasekaný česnek a necháme 15 minut odpočinout. Poté protlačíme přes síto na halušky do osolené vroucí vody nebo lžičkou vykrajujeme malé nočky. Jakmile vyplavou na povrch, necháme ještě minutu slabým varem provařit a poté je přes síto scedíme.